Вибухи на Шрі-Ланці: реакція світових лідерів

Поділитися
Вибухи на Шрі-Ланці: реакція світових лідерів © The Guardian
На Шрі-Ланці сьогодні відбулися вісім вибухів, загинули 207 осіб, поранено - 450.

На Шрі-Ланці сьогодні вранці сталося вісім вибухів в католицьких храмах, дорогих готелях і громадських місцях в містах Коломбо, Негомбо і Баттікалоа. Атаки сталися в день святкування католиками Великодня. За останніми даними, загинули не менше 207 осіб, ще понад 450 людей отримали поранення. Світові лідери засудили серію скоординованих нападів.

Співчуття постраждалим і родичам загиблих висловили канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, президент США Дональд Трамп, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер і керівники низки інших держав.

Британський прем'єр Тереза ​​Мей назвала атаки "огидними".

"Акти насильства в церквах і готелях на Шрі-Ланці воістину огидні. Приношу найглибші співчуття всім тим, кого зачіпили ці трагічні події. Ми повинні разом працювати над тим, щоб ніхто і ніколи не був змушений відчувати страх, сповідуючи свою віру", - сказала Мей.

Президент Франції Емманюель Макрон рішуче засудив теракти, які сталися на Шрі-Ланці.

"Я висловлюю глибокі співчуття у зв'язку з тими терористичними нападами, які були спрямовані проти церков і готелів на Шрі-Ланці. Ми найрішучішим чином засуджуємо ці огидні теракти", - написав він.

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив готовність Брюсселя допомогти Шрі-Ланці.

"З жахом і сумом я почув про вибухи, що забрали життя багатьох людей", - додав він.

Президент Європейської Ради Дональд Туск також висловив співчуття сім'ям загиблих.

"Трагічний Великдень на Шрі-Ланці. Мої думки зараз з родинами тих, хто загинув в результаті нападів на церкви і готелі, а також з тими, хто в ці хвилини бореться за життя", - заявив Туск.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив про готовність надати допомогу владі Шрі-Ланки, він також зазначив, що вражений серією вибухів, що сталися в цій країні.

"Від імені громадян Ізраїлю висловлюю глибоке потрясіння в зв'язку з убивчими атаками на ні в чому невинних цивільних осіб в Шрі-Ланці. Ізраїль готовий допомогти владі Шрі-Ланки в цей важкий час. Весь світ повинен об'єднатися в боротьбі з чумою тероризму", - написав Нетаньяху.

Всього 21 квітня на Шрі-Ланці відбулися вісім вибухів, шість з них - в Коломбо, столиці країни. Цілями атак стали католицькі церкви і готелі.

Уряд Шрі-Ланки ввів комендантську годину. За словами міністра оборони Шрі-Ланки Рува Віджевардене, комендантська година може діяти до тих пір, поки влада країни не переконається, що небезпека для місцевих жителів і туристів відсутня. Також влада заблокувала доступ до основних соцмережах і додатків для обміну повідомленнями, щоб уникнути поширення неправдивої інформації.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за те, що трапилося. Як зазначає телеканал BBC, влада в останні місяці висловлювали побоювання з приводу повернення на батьківщину ісламістів, що воювали в Сирії на боці "Ісламської держави". На Шрі-Ланці також діють радикальні буддистські організації: в 2018 році вони проводили серію атак на мечеті і будинки мусульман, через що в країні було оголошено надзвичайний стан.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі