VOX: Як посол США в ЄС замішаний у справі про імпічмент Трампа

Поділитися
VOX: Як посол США в ЄС замішаний у справі про імпічмент Трампа
Сондленд знаходиться в центрі розслідування по тиску на українського президента. Посол США в ЄС був "темною конячкою" у грі американського президента.

Посол Сполучених Штатів в Європейському Союзі Гордон Сондленд виявився однією з ключових фігур у справах адміністрації президента Дональда Трампа з Україною, які стали предметом розслідування в Палаті представників Конгресу США. Довгий час чиновник був мало відомий за межами дипломатичних кіл, але після знайомства з Трампом його життя перевернулося з ніг на голову, пише Vox.

Посол США був "темною конячкою" у грі американського президента. Перебуваючи в Брюсселі, він займався передусім українською дипломатією, враховуючи, що Україна не входить до ЄС. І нібито сам Трамп сприяв цьому та давав "спеціальні доручення" з українських питань.

Як відомо, Гордон Сондленд отримав посаду посла США в Європейському Союзі влітку 2018 року, хоча і не був кадровим дипломатом, але успішний підприємець був відомий як активний донор Республіканської партії і, зокрема, зробив великий внесок у інавгураційний комітет президента Трампа, а також кандидатів від штатів Орегон і Вашингтон. Відзначається, що він є власником і головним виконавчим директор готельної мережі Provenance Hotels.

До того ж, пожертвування Сондленда в розмірі одного мільйона доларів на інавгурацію Трампа, можливо, допомогло йому придбати довіру президента. Тому, коли Дональд Трамп виграв президентську гонку від Республіканської партії в 2016 році, здавалося, що Сондленд також приєднається до його команди, але виявилося, що новообраний американський президент знайшов йому заміну.

При цьому, амбіції Сондленда, полягали в тому, щоб перетворитися з регіонального гравця національного. Та він отримав те, за що заплатив.

Оприлюднені конгресом наслідком витяги з листування між Сондлендом, а також тодішнім спеціальним посланником США у справах України Куртом Волкером та тимчасовим повіреним США в Києві Вільямом Тейлором вказують на те, що саме Сондленд тісно координував важливі аспекти відносин Білого дому з адміністрацією новообраного українського президента Володимира Зеленського.

Тоді на адресу Трампа пролунали звинувачення, що він затримував виділену Україні допомогу, близько 400 млн. доларів, щоб змусити Київ оголосити розслідування стосовно колишнього віце-президента Джозефа Байдена - потенційного суперника Трампа на наступних виборах.

Звісно, демократи прагнули почути і отримати особисто від посла США в ЄС все, що він знає, про телефонній розмові 25 липня, але того було заборонено з'явиться на допит.

Оприлюднені конгресом наслідком витяги з листування між Сондлендом, а також тодішнім спеціальним посланником США у справах України Куртом Волкером та тимчасовим повіреним США в Києві Вільямом Тейлором вказують, що саме Сондленд тісно координував важливі аспекти відносин Білого дому з адміністрацією новообраного українського президента Володимира Зеленського.

Улюбленець Трампа

Незважаючи на те, Сондленд не був ідеальним кандидатом для того, щоб виконувати функцію посла в ЄС, у Трампа були інші пріоритети людини. Будучи в кріслі чиновника в Брюсселі, йому вдалося:

- швидко "заробив репутацію за свою грубу манеру і любов до атрибутів привілеїв",

- мало цікавитися своєю реальною роботою в Брюсселі, замість того, щоб налагоджувати "потрібні" зв'язки з чиновниками з інших країн,

- придбати репутацію нескромного людини, в тому числі через використання свого особистого телефону для офіційних справ,

- постійно все спихати на Трампа стверджуючи, що він діє за вказівкою президента,

- і хвалитися тим, що саме Трамп "доручив" йому і трьох інших людей "контролювати українсько-американські відносини". Двома іншими були екс-спецпредставник США по Україні Курт Волкер і міністр енергетики США Рік Перрі. Їх компанію Сондленд називав їх "The Three Amigos".

Сондленд і Україна

протягом літа Сондленд продовжував відігравати активну роль в американо-українських відносинах. Згідно інформації, якою володіє видання, саме Сондленд наполягав на тому, щоб Трамп швидше провів телефонну розмову з Зеленським, нібито так "безпечніше".

25 липня, в день телефонної розмови президента Трампа з президентом Зеленським, в якій американський керівник закликав українського проводити розслідування Байден, Сондленд прибув з Брюсселя в Київ.

У кінці серпня ситуація загострилася, коли політик повідомив, що Трамп утримає сотні мільйонів доларів військової допомоги Україні. Незабаром після цього сенатор Рон Джонсон стверджує, що Сондленд сказав йому, що допомога затримується, якщо Україна не погодиться почати розслідування.

Але до 9 вересня допомога, як і раніше, була заморожена, і Білл Тейлор все більше і більше розчаровувався. Він вже пригрозив піти, якщо українці не отримають допомогу у сфері безпеки.

Тому, зателефонувавши Трампу, Сондленд виклав те, що з тих пір стало улюбленою темою для преси. Він також прийняв жорсткий, формальний тон, заявляючи, що Трамп дійсно сподівається на розслідування справи сім'ї Байденов.

Два дні тому Білий дім пропустив військову допомогу Україні. Через два дні новину про скандал з інформатором вперше потрапила на публіку.

Тому, Сондленд теоретично міг би пролити більше світла на те, що саме сталося в Овальному кабінеті в той день.

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Трампа під час розмови із Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Гантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати публікацію розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадриду для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив мемограму їхньої липневої телефонної розмови. Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

Детальніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між стільцями" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі