Які фактори враховуються при моделюванні клімату — вчений

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Які фактори враховуються при моделюванні клімату — вчений © Naked Science
Кліматичні моделі розраховуються за певними сценаріями на багато років вперед.

При моделюванні клімату враховують дуже багато чинників. Зокрема взаємодію атмосфери з океаном, оцінюють стан шапок льоду - де є цей покрив, де немає, а також температуру, вологість та інші чинники, які є в моделях прогнозу погоди. Дуже важливо виявляти взаємозв'язки. Чому в Арктиці температура підвищується більше, ніж у нас? Бо там тануть пакові, тобто багаторічні льоди. Відкривається поверхня води, що набагато темніша за лід, і вона вбирає досить багато тепла. Це потрібно враховувати під час моделювання.

Про це в інтерв'ю для DT.UA сказала Світлана Краковська, вчений-кліматолог, науковий співробітник Українського гідрометеоінституту, член Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (Intergovernmental Panelon Climate Change (IPCC). За її словами, кліматичні моделі розраховуються за певними сценаріями на багато років вперед.

"Глобальне потепління, викиди парникових газів - усе це безпосередньо пов'язане з економікою, з антропогенним впливом. Тут діють різні чинники. З одного боку - об'єктивні: людство вже не може обійтися без сучасних технологій, які кардинально змінили умови праці й забезпечують комфортні умови життя, без транспорту та інших досягнень науково-технічного прогресу, - зазначає вчений. - А суб'єктивний чинник призводить до збільшення видобутку вуглеводнів та блокування або відмови від альтернативних джерел енергії: бізнес захищає свої колосальні прибутки. На жаль, попри всі заяви про глобальне потепління та екологічні катастрофи, бізнес не має намірів відмовлятися від видобутку вуглеводнів, принаймні найближчим часом".

Детальніше про глобальне потепління читайте у матеріалі Ольги Скрипник "Світлана Краковська: "Погоду нам диктує океан"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі