ЄК заперечує проведення зустрічей високого рівня між ЄС і Британією щодо Brexit

Поділитися
ЄК заперечує проведення зустрічей високого рівня між ЄС і Британією щодо Brexit Brexit призначено на 29 березня © depositphotos / Rawpixel
Єврокомісія розраховує на прийняття угоди щодо Brexit до 29 березня.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей щодо Brexit в минулі вихідні. Про це повідомив офіційний представник ЄК Маргаритіс Схінас. Він розповів, що "жодна інша нарада на політичному рівні не планується".

"Вони підвели підсумок роботі, виконаної на технічному рівні у вихідні дні. Жодна інша нарада на політичному рівні не планується, але регулярні контакти сторін цього тижня збережуться", - сказав прес-секретар в понеділок на брифінгу у Брюсселі.

Схінас додав, що Єврокомісія зробила кілька пропозицій з метою продовжити надавати Лондону гарантії в тому, що стосується страхувального плану щодо ірландського кордону.

Єврокомісія зобов'язалася вжити зусиль для досягнення угоди, яка з часом замінить цей план.

"Ми готові почати дуже цілеспрямовану роботу щодо майбутніх модальностей на перехідний період, і в комісії ми продовжуємо залишатися відкритими і готовими до зустрічі з британськими парламентарями в будь-який момент", - зазначив прес-секретар.

"Страхувальний план" передбачає, що Північна Ірландія автоматично залишиться членом митного союзу і єдиного ринку ЄС, якщо сторони не домовляться про відкритість кордону на острові Ірландія. Вона проходить між Північною Ірландією, яка виходить з ЄС як частина Британії, і Ірландією, яка залишається членом блоку.

"Ми зобов'язалися ратифікувати угоду до 29 березня. І відтепер Палаті громад належить прийняти на цьому тижні серію дуже важливих рішень", - підкреслив Схинас.

Представник ЄК відмовився відповідати на уточнюючі питання про розмову Юнкера і Мей і перспективи голосування британських парламентаріїв, повторивши, що Єврокомісія продовжує дотримуватися плану "А" - тобто розраховує на прийняття угоди щодо Brexit до 29 березня.

Парламент Великої Британії проголосує з питання угоди про вихід Сполученого Королівства з Європейського союзу 12 березня – лише за 17 днів до наміченої дати Brexit.

Велика Британія має вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великої Британії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі