ЄС готовий надати Британії додаткові гарантії щодо угоди про Brexit

Поділитися
ЄС готовий надати Британії додаткові гарантії щодо угоди про Brexit Британія має вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня © depositphotos / nupix
Барньє переконаний, що "шлях до досягнення угоди існує".

Європейський Союз готовий надати додаткові гарантії Великій Британії щодо угоди про Brexit. Цей крок покликаний сприяти схваленню британським парламентом угоди, повідомив головний дипломат ЄС щодо Brexit Мішель Барньє в інтерв'ю європейським ЗМІ.

"Ми можемо знайти гарантії, щоб підтвердити, прояснити, гарантувати добру волю і сумлінність європейців при зобов'язаннях, які матимуть справжню юридичну силу, оскільки будуть спільними. Ми працюємо над цим днями і ночами", - наводить слова Барньє Die Welt.

"Ці запевнення можуть бути надані в "тлумачному документі", форму якого ще належить визначити і який доповнить угоду про вихід і політичну декларацію", - пояснив він.

Барньє вважає, що "існує нерозуміння щодо "страховочного" плану щодо ірландського кордону.

"Деякі в Сполученому Королівстві стверджують, що побоюються, як би європейці не використовували "страхувальний" план, щоб невизначено довго зберігати цю позицію на загальній митній території. Це не є і ніколи не було нашим наміром", - сказав Барньє.

Довідка ZN.UA
"Страхувальний план" передбачає, що Північна Ірландія автоматично залишиться членом митного союзу і єдиного ринку ЄС, якщо сторони не домовляться про відкритість кордону на острові Ірландія. Вона проходить між Північною Ірландією, яка виходить з ЄС як частина Британії, і Ірландією, яка залишається членом блоку.

"Якщо британці хочуть набагато більшого, ніж угода про вільний торговий обмін, ми можемо поглибити політичну декларацію, яка закладає основи майбутніх відносин. Якщо вони хочуть митного союзу, то ми готові - і це може надати інший вимір ірландському питанню", - підкреслив головний парламентер ЄС.

Він переконаний, що "шлях до досягнення угоди існує".

Парламент Великої Британії проголосує з питання угоди про вихід Сполученого Королівства з Європейського союзу 12 березня – лише за 17 днів до наміченої дати Brexit.

Велика Британія має вийти з ЄС в 23:00 за Гринвічем 29 березня. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великої Британії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі