ЄС повторює помилки минулого на Балканах — FT

Поділитися
ЄС повторює помилки минулого на Балканах — FT © Flickr/European Parliament
Напередодні Євросоюз відклав переговори про вступ Албанії та Північної Македонії.

Пройшов рік відтоді, як Греція та Північна Македонія підписали історичну угоду, яка поклала кінець 27-річній суперечці між ними - рідкісний дипломатичний успіх на Балканах. Угода відкрила шлях для євроінтеграції Північної Македонії.

Євросоюз мав намір почати переговори про вступ з Північної Македонією і з Албанією. Рік тому рішення про відкриття переговорів відтермінували. У середу, 19 червня, країнам ЄС також не вдалося відкрити переговори про вступ Албанії та Північної Македонії. Це дуже сумно, вважає газета Financial Times.

Спрямування цих країн на шлях членства в організації життєво важливе не тільки для підтримки імпульсу реформ, але і для того, щоб послати сигнал всьому регіону - найбільш нестабільному в Європі - про те, що двері ЄС залишаються відкритими.

Незважаючи на те, що минулого місяця Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про членство з обома країнами, "втома від розширення" і антиміграційні настрої викликають дуже серйозні побоювання в західноєвропейських столицях.

Парламент Німеччини відклав ухвалення рішення до вересня. Законодавчий орган Нідерландів відкинув початок переговорів з Албанією. Президент Франції Еммануель Макрон воліє зосередитися на внутрішній реформі ЄС та зміцненні єврозони, а також побоюється, що згода на переговори про членство нових країн може бути використана проти нього місцевими критиками - як ліворадикалами, так і праворадикалами.

Тим не менш, угода між Грецією та Північної Македонією, зокрема, заслуговує винагороди. Уряд прем'єр-міністра Зорана Заєва проявив велику мужність і вклав великий політичний капітал для досягнення угоди. Хоча угода має міцну міжнародно-правову основу, вона, як і раніше, піддається критиці як у Північній Македонії, так і в Греції, де в наступному місяці відбудуться дострокові парламентські вибори.

Демонстрація Євросоюзом рішучої підтримки шляхом відкриття переговорів про вступ зі Скоп'є допоможе закріпити угоду.

Албанія також домоглася значних успіхів у реформуванні, навіть незважаючи на те, що рівень злочинності в країні залишається європейською проблемою, а прем'єр-міністр Еді Рама, якого підозрюють у фальсифікації результатів виборів, не виправдав покладених на нього великих надій. Перераховані вище пункти можуть служити виправданням для того, щоб відкрити переговори з Північною Македонією в першу чергу. Проте відстрочка переговорів з Албанією не має бути надто тривалою, інакше в країні зросте напруженість, яка також торкнеться етнічних албанців у Північній Македонії та Косово, зазначає FT.

Безумовно, рівень демократії та верховенства права, як і раніше, не відповідає стандартам ЄС в обох країнах. І все ж початок переговорів про членство, на завершення яких підуть роки, - найкращий спосіб забезпечити продовження реформ. Вікно можливостей не залишатиметься відкритим нескінченно довго. Закриття дверей ЄС підірве зусилля щодо приведення країн у відповідність до стандартів організації.

Варто також пам'ятати про економічну сторону питання. Товарообіг між ЄС та шістьма країнами Західних Балкан досяг 54 мільярдів євро в минулому році. Європейські компанії є найбільшими інвесторами регіону. Розширення доступу до ринків ЄС сприятиме підвищенню рівня життя та стабільності в країнах.

Між тим, ЄС стикається з конкуренцією з боку таких країн, як Китай, Росія і Туреччина, які прагнуть розширити свій вплив у регіоні. Китайські інвестиції, зокрема, можуть здатися привабливими, враховуючи відсутність звичайних бюрократичних обмежень в ЄС - хоча вони часто супроводжуються іншими умовами. Знову і знову європейські лідери робили помилки, змагаючись один з одним на Балканах, або розглядаючи цей регіон як глушину, яка не має відношення до їхніх основних проблем, або як болото, від якого багата, стабільніша Західна Європа повинна ізолювати себе.

Події останніх 200 років показали, що жоден з цих підходів не працює - у дійсності, він часто призводить до набагато більших проблем. Для ЄС було б трагедією повторити помилки минулого.

Питання про початок переговорів з Албанією і Північної Македонією мало увійти до порядку денного саміту ЄС 20-21 червня. Однак країни-члени ЄС не змогли домовитися про початок переговорів, відклавши це рішення до жовтня.

Раніше Євросоюз представив стратегію інтеграції шести балканських країн. У документі пред'являється чимало вимог до Балкан, головні серед яких - запровадити європейські цінності і залагодити територіальні суперечки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі