Євросоюз, на відміну від США, не збирається запроваджувати санкції проти Китаю через Гонконг

Поділитися
Євросоюз, на відміну від США, не збирається запроваджувати санкції проти Китаю через Гонконг
У Китаї вже прийняли закон про нацбезпеку Гонконгу.

В Європейському союзі стурбовані ситуацією в Гонконзі, проте не збираються запроваджувати санкції проти Китаю або переносити саміт ЄС-КНР, який має відбутися в червні в Лейпцигу, заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель в п'ятницю.

"Ця ситуація не вплине на саміт ЄС - Китай у Лейпцигу, який повинен бути проведений, якщо дозволять умови пандемії. Питання санкцій не обговорюється, тільки одна країна сьогодні підняла його. Санкції - це не шлях вирішення наших розбіжностей з Китаєм", - сказав Боррель на онлайн-брифінгу за підсумками відеоконференції міністрів закордонних справ ЄС, додавши, що події в Гонконзі не вплинуть на переговори між Пекіном і Брюсселем про інвестиційну угоду.

Російське агентство "ТАСС" пише, що Євросоюз не приєднатися до спільної заяви голів дипломатії США, Великої Британії, Австралії та Канади, які напередодні висловили стурбованість з приводу рішення Пекіна розробити законопроєкт про механізм захисту національної безпеки в Гонконзі.

"По ситуації в Гонконзі глави МЗС прийняли заяву, в якій висловили глибоку стурбованість діями Китаю, зробленими 28 травня. Ми вважаємо, що вони підривають принцип "одна країна - дві системи" і принцип широкої автономії Гонконгу, затвердженої у домовленостях з Великою Британією, коли вона покинула Гонконг [в 1997 році]", - заявив Боррель, пообіцявши, що ЄС "буде обговорювати цю проблему в контактах з Пекіном і має намір чинити тиск на китайський уряд, даючи зрозуміти, що ситуація в Гонконзі може ускладнити переговори з питань, що становлять взаємний інтерес".

У четвер, 28 травня, китайські збори народних представників схвалили закон про національну безпеку Гонконгу, який в перспективі зменшує самостійність регіону. Закон вже відправлений на затвердження вищому керівництву Китаю. Він передбачає заборону антиурядових виступів і закликів до відокремлення від КНР. Також він фіксує право Китаю застосовувати національне законодавство на території Гонконгу і забороняє втручання в справи території з боку зовнішніх сил. Крім того, тепер Пекін зможе придушувати протести в обхід місцевого уряду.

Читайте також: США більше не вважають Гонконг автономним регіоном

США і їхні союзники виступили з критикою і нападками на Пекін у зв'язку з законом. Радник президента США Роберт О'Брайан заявив в інтерв'ю телеканалу NBC, що Вашингтон може ввести санкції проти Китаю, якщо Пекін з допомогою законопроєкту про національну безпеку "захопить" Гонконг.

Раніше повідомлялося, що держсекретар США Майк Помпео заявив, що Гонконг більше не користується автономією стосовно влади КНР.

Більш детально про тиск Китаю на автономію читайте в матеріалі Наталії Бутирської для ZN.UA "Китайський зашморг для Гонконгу".

Поділитися
Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі