Євросоюз посилив правила контролю над експортом зброї

Поділитися
Євросоюз посилив правила контролю над експортом зброї © Радіо Польща
Постанову прийняли сьогодні.

Європейський союз посилив правила контролю над експортом зброї, та планує зміцнити взаємодію країн-членів в області експорту військової техніки та технологій, йдеться в постанові Ради Євросоюзу, яку ухвалили в понеділок.

У постанові йдеться, що зміна "спільної позиції", яка діяла майже 11 років, пов'язане з низкою подій як на рівні ЄС, так і на міжнародному рівні і появою нових зобов'язань у держав-членів". Зокрема, це набуття чинносты Договору про торгівлю зброєю (АТТ) від 24 грудня 2014 року.

"Рада підтверджує, що військова техніка та технології повинні продаватися відповідальним і підзвітним чином", - йдеться в комюніке. "Рада підтверджує своє зобов'язання сприяти співробітництву і зближення в політиці держав-членів, спрямованої на запобігання експорту військової техніки та технологій, які можуть бути використані для внутрішніх репресій або міжнародної агресії, сприяти регіональної нестабільності".

Раніше повідомлялося про те, що президент США Дональд Трамп повідомив, що відкликає підпис під Міжнародним договором про торгівлю зброєю, назвавши його великою помилкою адміністрації Барака Обами.

Міжнародний договір про торгівлю зброєю був прийнятий 2 квітня 2013 року на Генасамблеї ООН, набув чинності 24 грудня 2015 року і з тих пір відкритий для приєднання. За нього проголосували 154 держави, проти висловилися Іран, КНДР і Сирія. Ще 23 країни під час голосуванні утрималися.

Документ є першим міжнародним договором, що вводить правила контролю та світові стандарти торгівлі звичайними озброєннями.

Під дію договору потрапляють угоди про постачання танків, бойових бронемашин, артилерійських установок, бойових літаків і вертольотів, кораблів, ракетних систем, а також легкої стрілецької зброї - від пістолетів до штурмових гвинтівок.

Договір підписали 130 держав, однак ратифікували його до цього моменту тільки 101 з них. До числа країн, де ратифікація не відбулася до цих пір, відносяться й США. Документ було передано до Сенату, і він перебуває на розгляді вже п'ятий рік.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі