Йованович дає свідчення в Палаті представників США

Поділитися
Йованович дає свідчення в Палаті представників США Раніше Йованович погодилася свідчити в Конгресі
Колишній посол прибула на закриті слухання.

Колишній посол Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович прибула в Палату представників на закриті слухання, які проходять в комітетах у закордонних справах, розвідці та нагляду. Дипломатка дає свідчення в рамках розслідування з питання щодо імпічменту лідера США Дональда Трампа.

Йованович прийшла на слухання всупереч тому, що Білий дім наполягав на відмові колишніх і діючих членів адміністрації від співпраці щодо даного розслідування, повідомляє "Голос Америки".

Трамп неодноразово, зокрема й у розмові з президентом України Володимиром Зеленським, погано відгукувався про Йованович. І Зеленський підтакував йому, дорікаючи послу тим, що вона "недостатньо прийняла" його перемогу на президентських виборах, оскільки нібито була "прихильницею Порошенка".

Друг і юрист Трампа Руді Джуліані звинувачував Йованович в інформаційній кампанії проти Трампа.

Відзначимо, що в травні Держдепартамент достроково відкликав посла Йованович з України. Тимчасовим повіреним у Києві став Вільям Тейлор. У зв'язку з цим журналісти називають Марі Йованович однією з жертв війни Трампа проти кар'єрних дипломатів.

Напередодні в Конгрес для дачі свідчень викликали п'ять співробітників Держдепартаменту, які працювали з Україною, зокрема Курта Волкера і Марі Йованович. Держсекретар Майк Помпео висловився категорично проти допиту дипломатів і надання конгресменам документів Держдепартаменту. Однак 3 жовтня конгресмени допитали Курта Волкера. Колишній спецпредставник Держдепартаменту США по Україні протягом 10 годин у закритому режимі відповідав на їхні питання.

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадрида для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив мемограму їхньої липневої телефонної розмови. Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

Детальніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом та їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між стільцями" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі