Зеленський був готовий обміняти інформацію про Байдена на військову допомогу – NYT

Поділитися
Зеленський був готовий обміняти інформацію про Байдена на військову допомогу – NYT Зеленського схилили до думки, що військова допомога важливіша за підтримку конгресменів © Сайт президента України
Більша частина його команди підтримувала саме цей варіант – заради отримання від США військової допомоги.

Президент України Володимир Зеленський був практично згоден піти назустріч президенту США Дональду Трампу і публічно оголосити про початок розслідування можливої корупційної діяльності екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера в Україні у обмін на розблокування Білим домом військової допомоги для України, повідомляє американське видання The New York Times.

До цієї думки Зеленського підштовхували його радники, які вирішили, що 400 млн доларів військової допомоги Україні переважують ризики втрати двопартійної підтримки України в Конгресі і радили президенту "підкоритися вимогам" Трампа, заявив виданню співробітник "Фонду "Демократичні ініціативи" Петро Бурковський. Цю інформацію підтвердив на умовах анонімності один з українських топ-чиновників, які брали участь в обговоренні – за його словами, майже всі радники Зеленського виступили за публічне оголошення про початок антибайденівського слідства.

Втім, додав чиновник, не всі підтримали цю ідею – але декому, як, наприклад, Олександру Данилюку, їхня позиція коштувала займаної посади.

За даними видання, в команді Зеленського вирішили оголосити про початок розслідування 13 вересня, в інтерв'ю з Фарідом Закарією, ведучим телеканалу CNN. Однак плани різко змінилися і про початок слідства проти Байдена вже й мови не йшло. Тому плани радників Зеленського залишилися нереалізованими.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

В рамках процедури імпічменту Трампу перед законодавцями Палати представників Конгресу США вже дали свідчення близько 12 свідків.

Інформатор підозрюєв Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадрида для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їхньої липневої телефонної розмови.

У жовтні конгресмени допитали колишнього спецпредставника Держдепартаменту Курта Волкера, експосла США в Україні Марі Йованович, тимчасового повіреного Вільяма Тейлора, а також співробітника Ради безпеки Александра Віндмана. Їхні свідчення переконали демократів в обґрунтованості імпічменту.

Докладніше читайте в статті Олександра Хари "Імпічмент. Майже офіційно" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі