Жорсткий карантин може стати загрозою для демократії – заява країн ЄС

Поділитися
Жорсткий карантин може стати загрозою для демократії – заява країн ЄС У ЄС стурбовані дотриманням принципів демократії в умовах карантину © Обозреватель
Боротьба з коронавірусом не повинна руйнувати принципи верховенства права і загрожувати правам і свободам людини.

Боротьба з поширенням коронавірусу COVID-19 може мати негативні наслідки щодо порушення основ демократії і верховенства права, вважає низка держав-членів Європейського Союзу. Зі спільною заявою виступили 13 держав, її оприлюднено на сайті уряду Нідерландів.

"У цій безпрецедентній ситуації цілком природно, що держави-члени вдаються до надзвичайних заходів для захисту своїх громадян і подолання кризи. Але ми глибоко стурбовані небезпекою порушення принципів верховенства права, демократії та основних прав унаслідок прийняття деяких надзвичайних заходів", - йдеться в ньому.

Заявники закликають обмежити надзвичайні заходи і регулярно контролювати їх на відповідність цим принципам.

Надзвичайні заходи повинні обмежуватися тим, що дійсно необхідно, бути тимчасовим і пропорційними (загрозі), піддаватися регулярному контролю, не порушувати принципи і зобов'язання міжнародного права, і не обмежувати свободу вираження думок і преси.

Держави-заявники підтримали ініціативу Європейської комісії з контролю над надзвичайними заходами та їх застосуванням для забезпечення дотримання засадничих цінностей ЄС.

"Нам потрібно разом подолати цю кризу і разом відстоювати наші європейські принципи та цінності на цьому шляху", - наголошується в заяві.

Заяву підписали: Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Іспанія та Швеція.

Стурбованість ЄС викликає рішення парламенту Угорщини, який делегував всю повноту влади прем'єр-міністрові Віктору Орбану на невизначений термін "у зв'язку з пандемією коронавірусу".

Тепер Орбан може одноосібно правити Угорщиною, а його уряд може продовжити надзвичайний стан без парламентської згоди. Оскаржити рішення уряду може тільки Конституційний суд. Але і там більшість належить лоялістам прем'єра.

"Я не знаю іншої демократичної країни, де б уряд отримав від парламенту таку свободу дій на невизначений термін", - прокоментувала рішення парламенту очільниця конституційної програми в Центрально-європейському інституті Будапешта Рената Уітц.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі