ЗМІ назвали претендентів на посаду нового прем'єра Великої Британії

Поділитися
ЗМІ назвали претендентів на посаду нового прем'єра Великої Британії Офіційно кампанія щодо вибору голови Консервативної партії розпочнеться 10 червня © EPA / SIMON DAWSON
Терезу Мей може змінити колишній глава МЗС Борис Джонсон - прихильник Brexit без угоди з ЄС.

Прем'єр-міністерка Великої Британії Тереза Мей оголосила, що 7 червня піде у відставку з посади лідера правлячої Консервативної партії. Після того, як члени партії оберуть нового лідера, вона покине крісло глави уряду.

Після заяви Мей про відставку на її місце вже знайшли кілька претендентів. Низка зарубіжних ЗМІ, серед яких AFP, ВВС, The Guardian і Sky News, склали список кандидатів на пост лідера партії і прем'єра.

Один з головних претендентів - екс-міністр закордонних справ і колишній мер Лондона Борис Джонсон. Він був одним з провідних учасників кампанії за вихід Британії з ЄС. За оцінками букмекерів, у нього найбільші шанси на перемогу, ймовірність його обрання - 40%. Шанси колишнього міністра з питань Brexit Домініка Рааба, який також виступає за жорсткий варіант виходу Великої Британії з ЄС, оцінюють у 14%.

Претендентом на прем'єрське крісло також називають нинішнього міністра закордонних справ країни, політика-консерватора Джеремі Ганта. Його недоліком вважають схожість з чинною прем'єркою, за що критики прозвали його "Терезою Мей в штанях". До того ж через свої помилки він неодноразово ставав об'єктом насмішок в ЗМІ.

На посаду може претендувати міністр навколишнього середовища Майкл Гоув. Він був міністром освіти в 2010-2012 роках і міністром юстиції в уряді Девіда Кемерона у 2015-2016 роках. Гоув перед референдумом разом з Борисом Джонсоном проводив кампанію за Brexit, але на відміну від нього та інших прихильників виходу країни з ЄС, пішов з уряду і залишився лояльним до Мей. Ця обставина може як нашкодити йому, так і піти на користь.

Лідер палати громад Андреа Лідсом, яка у знак протесту проти останніх планів Мей пішла у відставку на цьому тижні, також може брати участь у виборах на пост глави консерваторів і уряду. Ще одним претендентом ЗМІ назвали міністра внутрішніх справ Британії Саджида Джавіда.

Офіційно кампанія щодо вибору голови Консервативної партії розпочнеться 10 червня. Скільки часу займе процедура обрання нового лідера консерваторів, неясно. У партії розраховують, що вона закінчиться в середині липня, до парламентських канікул. Якщо цього не станеться, Тереза Мей може залишитися на своєму посту до кінця вересня.

Велика Британія не встигла покинути ЄС у встановлені раніше строки, тобто 29 березня. Уряд двічі узгоджував з Брюсселем відтермінування Brexit - спочатку до 12 квітня, потім - до 31 жовтня.

Детальніше про процес виходу Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ще трохи Брекзиту" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі