Зміна уряду в Молдові може негативно вплинути на відносини з Україною – експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Зміна уряду в Молдові може негативно вплинути на відносини з Україною – експерт © radio-mb.net.ua
Для України негативний ефект лише в тому, що в країні, в якій перебувають російські війська поблизу південно-західного кордону України, посилюються проросійські позиції.

Після того як 12 листопада, 63 депутата від Партії соціалістів і Демократичної партії висловили вотум недовіри кабінетові Майї Санду, прем'єр-міністр і її кабінет повинні представити президенту Ігорю Додону свою відставку. Голосування за відставку уряду ініціювали депутати від партії соціалістів, а це президентська політична сила, яка фінансується РФ. Разом з цим вони можуть вплинути на розвиток відносин в питанні врегулювання українсько-молдовського кордону.

Про це у своїй статті "Ми дивно зустрілися і дивно розійдемося" ZN.UA пише Артем Філіпенко, завідувач відділом досліджень Придунайско-Чорноморського регіону Національного інституту стратегічних досліджень. За його словами, посилення проросійської Партії соціалістів і зближення країни в бік Росії, стане безсумнівною перемогою Москви, у лобіюванні своїх інтересів у цій країні.

Експерт зазначає, що згідно з підсумками жовтневої зустрічі в Братиславі у форматі "5+2", Баварська конференція щодо зміцнення заходів довіри між країнами закінчилися без особливих досягнень. І так як немає уряду, переговорний процес буде заморожений на невизначені строки.

При цьому, залишається неясним майбутнє спільних українсько-молдавських прикордонно-митних постів на придністровській ділянці. Автор статті зазначає, що уряд Санду планувало збільшити їх кількість, а Придністров'я вважає ці пости "блокадою". Враховуючи досить теплі відносини Додона і придністровського лідера Вадима Красносільського, неясно, чи буде продовжено їх подальше створення.

Для української сторони негативний ефект очевидний: у країні, де перебувають російські війська поблизу південно-західного кордону України, посилюються проросійські позиції.

З молдавським законодавством, новий уряд має бути призначено протягом трьох місяців, інакше країну чекають дострокові вибори.

У той же час у Брюсселі та Вашингтоні побоюються, що новий уряд Молдови не буде належним чином боротися з корупцією та банківськими махінаціями.

Детальніше про можливі сценарії і нові проблеми Молдови читайте у статті завідувача відділу досліджень Придунайско-Чорноморського регіону Національного інституту стратегічних досліджень Артема Філіпенко "Ми дивно зустрілися і дивно розійдемося" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі