Львівська Національна опера урочисто відкрила 120-й сезон

24 серпня 02:38

В ювілейному сезоні львівських меломанів чекає багато приємних сюрпризів

 

Львівська Національна опера відкрила знаменний театральний сезон. У п'ятницю, 23 серпня, у День Державного прапора України та напередодні Дня Незалежності України, у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулося урочисте відкриття сто двадцятого ювілейного театрального сезону.

Про це повідомила прес-служба Львівського театру опери та балету.

На площі перед театром гостям і жителям Львова показали грандіозне видовище - святковий концерт за участю солістів опери, хору та симфонічного оркестру під керівництвом диригентів - народного артиста України Михайла Дутчака , заслуженого артиста України Мирона Юсиповича, Ірини Стасишин, заслуженого артиста України Юрія Бервецкого. Звучали фрагменти з опер українських композиторів Миколи Лисенка, Семена Гулак-Артемовського, Юлія Мейтуса, Євгена Станковича та інших.

В ювілейному сезоні львівських меломанів чекає багато приємних сюрпризів: прем'єри опер Моцарта, Оффенбаха, сучасного українського композитора Івана Небесного, вихід у світ книг про історію театру і масштабний V Міжнародний конкурс оперних співаків імені Крушельницької. Театральну трупу чекають гастролі по Україні і за кордоном.

Після масштабного концерту під відкритим небом артисти, гості та глядачі по червоній доріжці увійшли в театр, на сцені була показана феєрія (опера-балет) "Коли цвіте папороть" Євгена Станковича. Паралельно цей спектакль транслювався на відеоекрані перед входом в театр, і всі бажаючі бачили прекрасне видовище.

Спектаклі Львівської Національної Опери протягом першого тижня присвячені виключно українській музиці: на сцені театру прозвучать опери "Мойсей" М. Скорика, "Запорожець за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського, феєрія "Коли цвіте папороть" Євгена Станковича, балет "Лілея" К. Данькевича. А оперу "Наталка Полтавка" артисти і керівництво театру присвячують відразу трьом ювілейним датам: 250-річчя з дня народження Івана Котляревського, 200-річчю створення їм п'єси "Наталка Полтавка", 130-річчя опери "Наталка Полтавка" Миколи Лисенка.

До сто двадцятого театрального сезону у Львівській Національній Опері оновлено історичне живописне полотно з видом Львова (художник Станіслав Ясенський) на завісі, великий круглий плафон з алегоричними жіночими фігурами на стелі і чудова бронзова люстра в залі. Крім того, Міністерство культури України придбало для театру нове сучасне світлове обладнання, що робить вистави ще більш цікавими та вражаючими.

Соліст балету "Схід Опера" (новий бренд Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка) Владислав Босенко посів перше місце на міжнародному балетному конкурсі Tanzolymp 2019. Як повідомляє прес-служба театру, Босенко отримав перше місце і золоту медаль за виконання танцю Базиля з балету "Дон Кіхот", варіацій з балету "Полум'я Парижа" і танцювального номера Opression.

До складу журі конкурсу традиційно входять представники провідних театрів опери та балету з різних країн світу. Цього року в журі були представлені майстри з Франції, Німеччини, Бельгії, Грузії, Бразилії, України, Португалії, Китаю, Південної Кореї, Росії, Швейцарії.