Словник Collins назвав слово року

07 листопада 16:55

Цьогоріч словом року став "кліматичний страйк".

 

Укладачі тлумачного словника англійської мови Collins English Dictionary назвали словом року "кліматичний страйк" (сlimate strike). На сайті словника наголошується, що кліматичний страйк - це форма протесту, яка стала популярною близько року тому у зв'язку з акцією шведської школярки Грети Тунберг і з того часу переросла в загальносвітовий рух.

Вперше словосполучення "кліматичний страйк" було зареєстроване у 2015 році, коли подія з такою назвою пройшла в Парижі під час конференції щодо змін клімату. Разом з тим, відтоді кліматичні страйки поширилися і стали частим явищем у багатьох великих містах світу. Цього року частота вживання терміна зросла в 100 разів.

В шорт-лист словника в цьому році також увійшли:

influencer (людина, що виявляє вплив на уми через соцмережі);

deepfake (заснована на штучному інтелекті методика створення підроблених зображень або відео, які неможливо відрізнити від справжніх);

hopepunk (оптимістичний напрямок сторітеллінгу, що протиставляється похмурому антиутопічному grimdark).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Минулого року укладачі словника назвали словом року "одноразовий". Тоді зазначалося, що з 2013 року частота використання слова зросла в чотири рази, в основному завдяки програмам, які розповідають про вплив пластику на навколишнє середовище.

16-річна Тунберг стала відома на весь світ після того, як стала пропускати школу п'ятницях, починаючи з серпня 2018 року для того, щоб виходити на пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів щодо запобігання глобального потепління. Незабаром до її п'ятничним акцій приєдналася молодь по всьому світу, а Ґрету стали запрошувати виступати в ООН, на Всесвітньому економічному форумі та інших міжнародних заходах вищого рівня.

16 вересня Тунберг і її рух Fridays for Future були відзначені премією "Посла Совісті" від міжнародної правозахисної організації Amnesty International.