29 банків України перейшли на використання IBAN

05 вересня 03:23

Зараз банки поки можуть здійснювати розрахунки як за старими реквізитами, так і за новим

 

На розрахунки з використанням міжнародного стандарту банківського рахунку IBAN перейшли 29 українських банків.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

"Зараз клієнти 29 банків України під час переказу використовують виключно IBAN, що підтверджується статистикою проведених платежів через систему електронних платежів НБУ", - заявили в Нацбанку.

Вказується, що зараз банки можуть здійснювати розрахунки як за старими реквізитами, так і за новими, і не мають права відмовити клієнту у переказі коштів, якщо він надасть будь-які з цих реквізитів банківського рахунку.

З 1 листопада усі розрахунки в Україні будуть проводитися виключно за номерами банківських рахунків у форматі IBAN.

Нагадаємо, що з 5 серпня в Україні почалося введення міжнародного номера банківського рахунку IBAN у відповідності з вимогами стандарту ISO 13616.

З 5 серпня 2019 банки будуть відкривати клієнтам нові рахунки в стандарті IBAN, а діючі номери рахунків змінювати у відповідності із вимогами справжнього стандарту із збереженням діючого номера аналітичного обліку.


У той же час, як і планувалося раніше, застосування IBAN з 1 листопада 2019 стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України при здійсненні переказів грошових коштів як в національній, так і в іноземних валютах, у тому числі при транскордонних переказах. Тобто, всі переклади з 1 листопада 2019 будуть здійснюватися тільки з використанням IBAN.

У період з 5 серпня по 31 жовтня 2019 клієнти банків реквізити розрахункових документів зможуть вказувати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер рахунку в стандарті IBAN.

Передбачається, що введення IBAN дозволить гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також буде сприяти подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку. Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів повинно зробити більш зручним оформлення розрахункових документів.