Атака дронів: Саудівська Аравія вдвічі скоротила видобуток нафти

15 вересня 14:29

На торгах у понеділок ціни на нафту можуть зрости на кілька доларів за барель, прогнозують аналітики.

 

Держсекретар США Майк Помпео звинуватив Іран в атаці дронів на територію Саудівської Аравії. Унаслідок атаки зайнявся найбільший нафтопереробний завод, що належить Saudi Aramco. Пожежі та вибухи фіксувалися й у районі портового міста Даммам (друге за обсягами перевезень) на сході країни.

"Тегеран причетний майже до сотні атак на територію Саудівської Аравії... На тлі всіх закликів до деескалації Іран вчинив безпрецедентну атаку на світове енергопостачання. Доказів того, що до атак причетний Ємен, немає", - написав він у своєму Twitter.

Як повідомляють агентство АР і телеканал Al-Arabiya, метою атаки десятка безпілотників стали два великих нафтових об'єкта – НПЗ в Абкайку та нафтове родовище в Хурайсі. Службам безпеки країни вдалося взяти вогонь під контроль, левову частку нафтовидобутку планується відновити за кілька днів

Державні ЗМІ Саудівської Аравії повідомили про інцидент не відразу, згодом у суботу, 14 вересня, відповідальність за атаку взяли на себе близькі до Ірану єменські хусити, пише "Економічна правда". Вони також пообіцяли "посилювати атаки на Саудівську Аравію, якщо війна в Ємені продовжуватиметься".

Саудівська Аравія очолює коаліцію боротьби з хуситами в Ємені, звинувачуючи їх у тому, що вони намагаються захопити всю країну, і діють за отриманими з Ірану вказівками.

"Ми закликаємо всі країни публічно і беззастережно засудити напад Ірану. Сполучені Штати працюватимуть з нашими партнерами і союзниками для того, щоб енергетичні ринки залишалися добре захищеними, а Іран був притягнутий до відповідальності за ьласну агресію", - додав Помпео.

Своєю чергою в Міністерстві закордонних справ Ірану звинувачення Помпео назвали "безпідставними", пише "Інтерфакс-Україна". "Подібні звинувачення безглузді, незрозумілі та позбавлені підстав", - заявив в неділю, 15 вересня, представник МЗС Ірану Аббас Мусаві.

Наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман провів телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом. Трамп заявив, що Вашингтон готовий гарантувати безпеку Саудівській Аравії, йдеться в повідомленні Білого дому.

Після атаки добове виробництво нафти-сирцю у Саудівській Аравії скоротилося майже вдвічі – на 5,7 млн барелів на добу, стверджує міністр енергетики Абдулазіз бін Салман. За даними агентства Reuters і Bloomberg та газети The Wall Street Journal, це 5% світових поставок нафти.

Загалом на Саудівську Аравію припадає 10% усього світового нафтовидобутку. При цьому більшість нафти, що експортується з Перської затоки, переробляють саме на НПЗ в Абкайку, через нього проходить 7% світових поставок нафти. Також на 50% скоротяться поставки етану та скрапленого природного газу, пише The Bell.

Експерти вже порівнюють інцидент з "інфарктом для всього нафтового ринку" і прогнозують різке зростання цін на нафту в понеділок, коли відкриються торги.

"Ціни на нафту можуть зрости на кілька доларів за барель, коли ринки відкриються, а тривалий простій видобувних потужностей в Саудівській Аравії може підштовхнути США й інші країни продавати нафту зі своїх стратегічних запасів", - пише Reuters.

Враховуючи масштаби, навіть короткочасне припинення роботи вплине не лише на саму державну Saudi Aramco, яка збиралася розмістити частину своїх акцій на фондових ринках, але і на постачання нафти в усьому світі, пише бізнес-корреспондентка BBC Кейті Прескотт.

Фондовий ринок Саудівської Аравії вже відреагував на атаку: індекс саудівської біржі Tadawul впав на 3,1%, у лідерах падіння - Al Rajhi Bank і Saudi Basic Industries Corp. Ринок відкотився до рівнів березня, коли саудівські акції ще не були включені до індексу MSCI.

Аналітики також побоюються того, що зростання напруженості в регіоні вплине на глобальні поставки нафти і загрожує 20% споживаної у світі нафти, що проходить через Ормузську протоку.

Посланник ООН Мартін Гріффітс назвав атаку дронів "надзвичайно тривожним сигналом" і закликав всі сторони єменського конфлікту виявляти стриманість. Самі саудити поки що ніяк не коментують, хто, на їхню думку, стоїть за цим нападом.

"Цей напад наочно показує, що єменські хусити становлять загрозу для нафтової промисловості Саудівської Аравії... Він також доводить, що епоха, коли бойові дрони мали лише декілька країн, пішла у минуле", - зазначає кореспондент ВВС з питань оборони Джонатан Маркус. Він також ставить під сумнів причетність Ірану до забезпечення хуситів дронами.

Раніше США також неодноразово вводили проти Ірану санкції, завдаючи ударів у першу чергу по його основній статті доходу – нафтоторгівлі. Проте до жодних рішучих успіхів дії Вашингтона не призвели – Іран як і раніше сильний, антиамериканськи налаштований і готовий до опору.

Докладніше про конфлікт між США та Іраном читайте в матеріалі Віталія Федяніна "Міна в Затоці" і Миколи Замікули "На порозі нової танкерної війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".