Brexit обходиться Великій Британії в майже $ 800 млн на тиждень

01 квiтня 16:28

Лондон до 12 квітня має вийти з ЄС без угоди, якщо не представить Брюсселю альтернативних варіантів реалізації Brexit.

 

Британська економіка втрачає близько 600 мільйонів фунтів стерлінгів на тиждень ($ 786,5 млн) через рішення покинути Євросоюз. Про це говорить оцінка аналітиків банку Goldman Sachs.

Згідно з підрахунками, наразі ВВП Великої Британії приблизно на 2,4% менше, ніж гіпотетичний показник, розрахований за умови, що на референдумі щодо Brexit 2016 року країна вирішила б залишитися у складі ЄС.

"Головні втрати концентруються в сфері інвестицій і споживчих витрат", - зазначив економіст Goldman Sachs Свен Ярі Стін.

На думку економістів банку, якщо Велика Британія вийде з ЄС без угоди, це призведе до ще більших втрат за рахунок падіння курсу фунта стерлінгів. При цьому, якщо країна все ж вирішить залишитися в складі Євросоюзу, піднесення її економіки прискориться, що компенсує завдані збитки.

Члени британської Палати громад 29 березня втретє проголосували проти угоди про вихід Великої Британії з ЄС. Депутати відхилили план Мей 344 голосами проти 286. Таким чином, британський парламент не виконав умову Євросоюзу, який погодився відтермінувати вихід країни зі складу ЄС до 22 травня, в разі затвердження угоди. Тепер Лондон до 12 квітня повинен вийти з блоку без неї, якщо не представить Брюсселю альтернативних варіантів реалізації Brexit.

Детальніше про процес виходу Великої Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Острів невизначеності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".