"Це не прерогатива президента": штаб Зеленського про зниження тарифів

22 квiтня 15:33

У команді майбутнього президента нагадали, що тарифна політика не належить до його повноважень.

 

У команді новообраного президента Володимира Зеленського заявили, що не обіцяють знизити тарифи на комунальні послуги, оскільки це не знаходиться в прерогативи дій глави держави, але побічно спробують вплинути на питання.

"Насправді це не зовсім прерогатива президента і з економічної, і з державної точки зору. Хоча якщо ми говоримо про корупційну складову, яка часто лежить в основі тарифів, то позиція президента багато в чому може вплинути на ці процеси. А зниження корупційної складової, я думаю, дасть можливість в тому числі знизити тарифи. Але обіцяти, що це станеться через день-два після інавгурації, було б неправдою", - сказав в ефірі каналу ICTV політконсультант кандидата Дмитро Разумков на запитання ведучої, чи буде конкретний перегляд діючих тарифів на комунальні послуги, зокрема на газ.

"В рамках чинного законодавства, на що зможе президент вплинути, він буде впливати", - додав Разумков.

У свою чергу представник команди Володимира Зеленського і колишній міністр фінансів Олександр Данилюк в коментарі "Українській правді" сказав, що Зеленський буде піднімати питання обґрунтованості ціни на газ перед урядом, але тарифна політика не належить до компетенції президента.

"Ви знаєте, що сфера тарифів не знаходиться у сфері компетенції президента. Але ми вже проаналізували ситуацію, ми бачимо, що ринкова ціна на газ зменшилася, істотно зменшилася в порівнянні із зимовим періодом. Якщо ми говоримо про ринкову ціну, то очікування такі, що це повинно відбитися на ринку України", - сказав Данилюк.

За його словами, після вступу на посаду Зеленський запитає про обґрунтованість цін на газ у Кабінету міністрів.

"Що ми зараз бачимо - те, що газ для населення коштує дорожче, ніж для бізнесу. Тобто звичайно, коли президент вступить на свою посаду, він буде піднімати це питання досить принципово перед урядом. Так, це відповідальність уряду, але буде дуже цікаво подивитися, яка буде аргументація уряду за ринковими умовами", - додав Данилюк.

Нагадаємо, що за даними соціологічного опитування КМІС, в перші 100 днів президентства Зеленського 40% українців очікують від нього в першу чергу зниження тарифів.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Центрвиборчком опрацював вже 99% електронних протоколів, згідно з якими за Зеленського проголосували 73,23% виборців, за Порошенка - 24,45%.

Детальніше про президентську кампанію читайте в спецтемі DT.UA "Вибори-2019".