Члени НКРЕКП Формагей і Магльованний заявили про відставку

08 жовтня 16:43

Рішення нібито пов'язано із наданням президенту можливості перезавантажити регуляторний орган "новими людьми".

 

Олександр Формагей і Євген Магльованний, члени Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП) покинуть регулятор. Про це Формагей повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Друзі, хочемо повідомити вам, що ми з Євгеном вирішили піти з комісії, щоб надати можливість президенту України перезавантажити регуляторний орган новими людьми та ідеями. Хочемо подякувати всім за спільну роботу і підтримку. Сподіваємося, що регулятор збереже свій незалежний статус у новому законі. Своє майбутнє поки пов'язуємо з навчанням", – сказано в повідомленні.

До складу комісії повинні входити сім членів, включаючи голову. Після відставки Формагея і Магльованного, окрім голови Оксани Кривенко, залишаться Олена Антонова та Дмитро Коваленко.

Читайте також: Суд дозволив затримання ексголови НКРЕКП у "справі Роттердам+" - ЗМІ

Нагадаємо, що у червні Конституційний суд визнав неконституційними низку положень Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг". У справі, яка розглядалась за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус та спосіб формування не відповідають Конституції.

Редакторка відділу економічної безпеки DT.UA Алла Єрьоменко писала про те, що проєкт закону про внесення змін до законів щодо забезпечення конституційних принципів НКРЕКП, у разі його прийняття у нинішній версії остаточно поховає навіть паростки незалежності регулятора. Авторка зазначає, що НКРЕКП ніколи не була самостійним і незалежним органом держуправління. Її очолювали і призначали в неї (навіть на конкурсній основі) виключно "потрібних" та підконтрольних осіб.

Детальніше про проблеми нового закону і незалежність регулятора читайте у статті Алли Єрьоменко ""Ручний" регулятор, або Підпорядкування НКРЕКП Кабміну - узаконення залежності?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".