Для вступу України в європейську газову спільноту необхідно виконати дві умови – ЄЕС

09 жовтня 14:08

Щоб встигнути інтегруватися в європейську ГТС до кінця року, українській владі необхідно включити режим "турбо" - Коболєв.

 

Для повноцінного вступу України до європейська газова співтовариство залишилося виконати лише дві принципові умови. Про це заявив директор секретаріату Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС) Янош Копач.

За його словами, необхідно закінчити анбандлінг і зробити абсолютно незалежним регулятора - Національну комісію регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕ КП). Він також зазначив, що це можна встигнути зробити до кінця поточного року.

"На 90% всі необхідні документи готові. Недостатньо політичної волі, щоб забезпечити регулярні, безперебійні поставки газу, а також стабільне майбутнє газового ринку і ГТС України", - сказав він.

Копач додав, що секретаріат Європейського енергетичного співтовариства і Єврокомісія наполягають на укладенні новим оператором України - ("Магістральні газопроводи України" (МГУ) - з "Газпромом" нового контракту на транзит російського газу на нових умовах. Зокрема, по-перше, підписання договору про приєднання, по-друге, встановлення тарифів на транспортування газу.

У свою чергу глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що, згідно з додатком 28 до європейського енергетичного законодавства, владі України необхідно до кінця року прийняти близько 40 законодавчих і підзаконних актів, а для цього необхідно включити режим "турбо".

Він також додав, що законодавство РФ і Європи не забороняють "Газпрому" бути постачальником газу для України після 2020 року.

"Я не здивуюся, якщо з нового року частина промислових підприємств України будуть працювати на російському газі. Для цього у росіян є підстави, зокрема близькість відстані і можливість запропонувати більш дешевий газ", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, що раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що "Газпром" підпише контракт на транзит газу з Україною, якщо та до кінця року імплементує європейське законодавство. В іншому випадку "Газпром" готовий продовжити діючий контракт на прокачування газу.

На зустрічі в Брюсселі 19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Наступний раунд переговорів заплановано на кінець жовтня.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Детальніше про попередню зустрічі, що відбулася 21 січня, і переговорні позиції сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".