Керівники небанківських фінустанов при банкрутстві будуть нести солідарну відповідальність

07 листопада 15:51

Зміни в Кодексі щодо процедур банкрутства покликані дисциплінувати керівників небанківських фінустанов.

 

Керівники небанківських фінансових установ будуть нести солідарну відповідальність у разі банкрутства компанії. Про це повідомив член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) Олександр Залєтов агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відповідно до Кодексом України за процедурами банкрутства, що набрав чинність 21 жовтня 2019 року, боржник зобов'язаний в місячний строк звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі в разі, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання ним грошових зобов'язань в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності).

Якщо керівник компанії-боржника допустив порушення цих вимог, він несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів. Питання порушення керівником зазначених вимог підлягає розгляду господарським судом при здійсненні провадження по справі. У разі виявлення такого порушення про це зазначається в ухвалі господарського суду і це є підставою для подальшого спрямування кредиторами своїх вимог до боржника.

На думку Залєтова, зазначена норма не тільки дисциплінує керівників небанківських фінансових установ, оскільки безпосередньо пов'язана з їх діловою репутацією, але і забезпечить виведення з ринку неплатоспроможних учасників.

Як розповів в інтерв'ю для DT.UA Яків Смолій, голова Національного банку України, трансакційний бізнес поступово від банків переходить у небанківські фінансові установи, банки втрачають комісійні доходи.

Детальніше про перспективи роботи НБУ читайте у матеріалі Юрія Сколотяного "Яків Смолій: "Мусимо взяти під контроль інфляцію, інакше жоден стратегічний інвестор сюди не прийде"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".