Місія МВФ у четвер розпочала роботу в Україні

12 вересня 13:03

Місія має намір працювати до 24 вересня.

 

В Україні почала роботу місія Міжнародного валютного фонду на чолі із Роном ван Роденом, яка приїхала до Києва вчора, 11 вересня. Про це повідомили у представництва МВФ.

Як повідомляв раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук, метою переговорів є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співробітництва до кінця року. Місія Фонду планує працювати в Україні до 24 вересня.

Гончарук наприкінці серпня під час затвердження на посаді прем'єра у Верховній Раді повідомляв про те, що з місією планують провести переговори про нову програму співпраці тривалістю три-чотири роки.

Нагадаємо, поточну програму співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR 2,8 млрд, або близько $ 3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $ 1,4 млрд) надано одразу, а умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми у 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні у травні, однак поїхала без рекомендацій про виділення чергового траншу.

За прогнозами НБУ, угоду про нову програму розширеного фінансування МВФ на строк 3-4 роки об'ємом від $ 5 млрд до $ 10 млрд може бути досягнуто до кінця поточного року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько $ 2 млрд.