"Не хочу нічого політизувати": Гройсман про рішення суду щодо "Приватбанку"

18 квiтня 16:38

Прем'єр заявив, що в першу чергу його цікавить збереження грошей вкладників і держави.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що підтримує позицію НБУ і Міністерства фінансів, які збираються оскаржити рішення суду щодо скасування націоналізації "Приватбанку", проте не хоче політизувати питання про задоволення Окружним адміністративним судом Києва позову бізнесмена Ігоря Коломойського, оскільки в першу чергу його цікавить збереження грошей вкладників і державних ресурсів.

"Мене цікавить зовсім інше, мене цікавить збереження грошей вкладників і державних ресурсів. Рішення Ради національної безпеки і оборони за рішенням Національного банку якраз передбачала те, щоб врятувати і докапіталізувати банк державою для того, щоб забезпечити стабільність грошей вкладників. Це і було зроблено державою", - сказав Гройсман, коментуючи рішення Окружного суду Києва.

За словами прем'єра, "все інше юристи з'ясують в рамках судової системи".

Також він додав, що станом на сьогодні "Приватбанк" знаходиться в хорошому стані і стабільно функціонує.

"Я не хочу нічого політизувати в цьому питанні, ніякої політики. Є рішення суду, буде відповідне оскарження відповідними органами, в тому числі і Нацбанком, оскільки він є регулятором банківської системи", - відповів Гройсман на питання, чи може рішення суду бути пов'язано з тим, що один з кандидатів в президенти нібито близький з бізнесменом Ігорем Коломойським.

Окружний адміністративний суд Києва в четвер, 18 квітня, задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів про неправомірність націоналізації "Приватбанку".

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Як пише для DT.UA Енгін Акчакоча, глава наглядової ради Приватбанку, сьогодні ПриватБанк один з кращих прикладів успіху реформ в державному секторі в Україні.