Половина землевласників підтримують право на продаж землі — соцопитування

10 вересня 12:58

Землю або пай у власності мають 45% українців.

 

Половина населення України вважає, що людина, яка має у власності землю, повинна мати право її продати. Водночас 28% громадян категорично проти відкриття ринку землі, а ще 21% певної думки не має, йдеться в результатах соціологічного дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" спільно з Центром Разумкова.

Мають у власності земельний пай або землю 45% українців, що на 8% більше, ніж у 2011 році. При цьому в 35% ця власність офіційно оформлена, а у 10% – ні. Найбільше мають паїв та земельних ділянок у власності в Центральному регіоні (50%) та на Заході країни(48%), найменше – на Півдні (37%) та на Донбасі (38%).

Власне землевласників 56% певні, що власник землі повинен мати право її продати, 33% дотримуються протилежної думки, а серед тих, хто землі не має, за право продажу виступають 46%, проти – 28%. Серед жителів міста підтримують право власників землі на її продаж 51% проти – 27%, серед жителів сіл – відповідно, 46% і 35%.

При цьому третина громадян України (33%) переконані, що земля в принципі не може бути об'єктом купівлі-продажу, водночас лише 8% вважають, що земля повинна бути у вільному продажу, без будь-яких обмежень. Якщо порівняти з 2011 роком, то істотно зменшилася кількість тих, хто в принципі заперечував можливість продажу землі – з 51% до 33%. Решта 45% громадян припускають можливість продажу землі за певних умов: не продавати землю іноземцям (22%), ввести обмеження на величину площі, що продається одній людині чи одній фірмі (12%), законодавчо забезпечити гідну ціну, нижче за яку земля продаватися не може (11%). Причому ставлення до зняття мораторію та перспективи продажу землі майже не залежить від того, мають громадяни землю чи ні.

Основні відмінності у ставленні до продажу землі мають регіональний характер: у Західному регіоні вважають, що земля не можу бути об'єктом купівлі-продажу 21%, у Східному регіоні – 27%, у Центральному – 37%, а от на Донбасі – 48% і у Південному регіоні – 50%.

Загальнонаціональне опитування було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Про новий закон про ринок землі читайте в статті Тетяни Кириленко ""Органічна" реформа" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".