Реалізація проекту "Канал Стамбул" може обмежити до мінімуму присутність в Чорному морі кораблів НАТО

06 квiтня 18:18

Статус проекту ще на етапі обговорення.

 

Поки статус "Каналу Стамбул" остаточно не визначено. Але, судячи із заяв влади Туреччини, реалізація цього проекту може обмежити до мінімуму присутність в басейні Чорного моря кораблів НАТО. Про це у своїй статті для ZN.UA пише Євгенія Габер, заступник директора Дипломатичної академії України ім. Г. Удовенко, кандидат політичних наук.

"Набагато складніше розібратися із застосуванням обмежень Монтре на клас і термін перебування в Чорному морі військових кораблів нечорноморських країн, які потраплять у нього через нову "точку входу", оминувши Босфор... За словами президента, "Канал працюватиме як водна артерія Туреччини", а тому він "не має жодного зв'язку з режимом Монтре". Якщо справді так, це може означати кардинальні зміни в майже столітній практиці Турецької Республіки розглядати конвенцію Монтре як непорушний принцип регіональної політики, що дозволяє обмежити до мінімуму присутність у басейні Чорного моря НАТОвських кораблів", - пише автор.

Детальніше про проект читайте в статті Євгенії Габер, заступника директора Дипломатичної академії України ім. Г. Удовенка, кандидата політичних наук "Підводні камені "Нового Босфору".