США можуть надати "Нафтогазу" гарантію для випуску єврооблігацій

21 травня 16:27

Україна може отримати під гарантії США $ 2 млрд для заповнення газом ПСГ.

 

Сполучені Штати можуть надати НАК "Нафтогаз України" гарантію для розміщення євробондів. Про це повідомив міністр енергетики Рік Перрі на прес-конференції в Києві сьогодні, 21 травня, пише LIGA.net.

За його словами, для проходження зими в цьому році, з урахуванням всіх можливих ризиків, "Нафтогазу" необхідно заповнити газом свої підземні сховища (ПСГ) на $ 2 млрд.

Гроші, як раніше говорив голова компанії Андрій Коболєв, "Нафтогаз" планує залучити за рахунок випуску євробондів. Таким чином, держкомпанія має намір створити запас газу в підземних сховищах обсягом 20 млрд кубів, а також погасити частину фінансової заборгованості і проінвестувати збільшення видобутку газу.

На запитання, чи можуть США надати гарантії "Нафтогазу" для випуску єврооблігацій, Перрі відповів: "Це одне з можливих рішень. Але можуть бути й інші фінансові джерела. Є різні способи фінансування покупки газу".

Нагадаємо, що раніше в "Нафтогазі" підтвердили рішення відкласти розміщення п'ятирічних євробондівчерез несприятливої ринкової кон'юнктури.

"Нафтогаз" з 5 листопада 2018 року проводив серію зустрічей з інвесторами в США і Лондоні в рамках підготовки угоди. За даними джерела в банківських колах орієнтир прибутковості 5-річних євробондів НАК "Нафтогаз України" в доларах знаходився на рівні 10,9% річних. Андрій Коболєв заявив, що ключовими факторами, що визначають обсяг і вартість зовнішніх інвестицій в Україну, є: наявність незалежних компетентних регуляторів і справедливої судової системи.

Кабмін на засіданні 24 жовтня 2018 року схвалив випуск НАКом 5-річних єврооблігацій. "Нафтогаз" планує направити кошти, зокрема, на погашення існуючої фінансової заборгованості, закупівлю газу для проходження опалювального сезону та фінансування заходів для збільшення внутрішнього видобутку.