Третина продуктів харчування в Україні потрапляє на сміттєзвалища — експерт

10 вересня 12:28

Найважливіше - виростити продукт, який би відповідав усім вимогам споживача, а з цим в Україні проблеми.

 

Незважаючи на чималі обсяги вирощеного на полях, понад третину продуктів харчування в Україні щороку відправляють на сміттєзвалища. А це, за приблизними підрахунками, - 7 млн тонн продуктів на загальну суму 5,5 млрд грн. Продукти псуються, перш ніж ми встигаємо їх з'їсти. Головна причина - в неналежній організації вирощування, зберігання та передпродажної підготовки. Якщо овочі й фрукти, які надходять у магазини та супермаркети, неякісні, ніякі холодильники не допоможуть.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Василь Худицький. За його словами, найважливіше - виростити продукт, який відповідав би всім вимогам споживача, а з цим в Україні - проблеми.

"Наша продукція не є стовідсотково технологічно вирощена, - каже експерт аграрного ринку Іван Стефанишин. - Якщо говорити про овочі, то більшість їх - від 85 до 95% - вирощує населення в особистих селянських господарствах. Технологія вирощування там рік у рік гірша. По-перше, дуже низький рівень професійної підготовки. По-друге, незадовільне сервісне обслуговування. Дуже багато фірм, які продають населенню насіння, добрива, засоби захисту тощо, торгують фальсифікатом. Там безліч підробок. У результаті, продукції, яка б відповідала всім вимогам споживачів, дуже мало. Кількісно її ніби й вистачає, але якісної - бракує".

Детальніше про проблеми зі збереженням і безпекою продукції читайте в матеріалі Василя Худицького "Продукти - на сміттєзвалищі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".