У Брюсселі відбулися тристоронні консультації щодо транзиту газу

08 листопада 22:21

Учасники переговорів не коментували результати зустрічі.

 

В Брюсселі в п'ятницю, 8 листопада, відбулися технічні консультації з транзиту російського газу до Євросоюзу через газотранспортну систему України. Представники Єврокомісії, НАК "Нафтогаз України" і російського "Газпрому" результати зустрічі не коментували.

Раніше повідомлялося, тристороння зустріч щодо газу на рівні міністрів може відбутися наприкінці листопада.

На зустрічі 28 жовтня учасники переговорів щодо транзиту газу з Росії до ЄС через ГТС України не досягли якихось предметних домовленостей.

19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Наступний раунд переговорів заплановано на кінець жовтня.

Детальніше про результати зустрічі, переговорні позиція сторін і перспективи укладення контракту читайте в матеріалі Алли Котляр "Транзитний контракт: Чим договір відрізняється від домовленості" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".