У Мінфіні планують відмовитися від випуску валютних ОВДП

13 грудня 13:02

Борг від випуску облігацій внутрішньої держпозики у валюті виявляється дорогим.

 

Міністерство фінансів України до 2024 року планує перейти до випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), що номіновані лише в гривні. Про це під час брифінгу повідомила директор департаменту боргової політики Мінфіну Поліна Ярова, пише УНІАН.

Вона нагадала, що під час самої масштабної девальвації з 2014 по 2016 роки, держборг зріс більш ніж у три рази. Причина - більш 60% боргу було номіновано в іноземних валютах.

"Дуже дорогим виявляється борг, який ми беремо в іноземній валюті... Беручи до уваги високі ризики валютного боргу, ми поступово будемо переходити до випуску внутрішніх облігацій лише у національній валюті. Ми плануємо до 2024 року повністю перейти до випуску ОВДП тільки у гривні", - сказала Ярова.

При цьому вона не виключає, що найближчим часом буде випуск ОВДП в євро.

Ярова зазначила, що урядова стратегія управління держборгом передбачає не тільки збільшення частки боргу в нацвалюті, але і рівномірний графік його погашення, а також залучення довгострокового пільгового фінансування і розвиток міцних взаємовідносин з інвесторами.

"За всі роки незалежності жоден держбюджет не був затверджений з профіцитом... Накопичена непогашена заборгованість з 90-х років ще досі є, і на сьогодні вона становить $ 2 млрд", - сказала Ярова.

Вона також додала, що серед причин виникнення держборгу - недоотримання доходів від приватизації та невиконання позичальниками боргових зобов'язань, забезпечених держгарантіями.

Як повідомлялося, сума розміщення ОВДП на первинному ринку за дев'ять місяців 2019 р. збільшилася в чотири рази порівняно з аналогічним періодом 2018-го і в 20 разів - відносно цього ж періоду 2017-го. Реальна дохідність гривневих ОВДП у вересні 2019 р. склала близько 8% річних. Такий високий рівень реальних ставок по державних облігаціях є безпрецедентним як з точки зору міжнародних порівнянь України, так і з точки зору часових порівнянь вартості залучення державних позик в Україні.

Детальніше про стан української економіки читайте в матеріалі Тетяни Богдан "Боргове виснаження" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".