У МВФ назвали терміни повернення місії Фонду до України

18 жовтня 20:16

Україна веде переговори щодо нової програми розширеного фінансування, але їх ускладнює ситуація з "Приватбанком".

 

Місія Міжнародного валютного фонду повернеться до України для обговорення нової програми макрофінансової допомоги найближчі тижні, повідомив директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен. За його словами, на переговорах з українським урядом обговорюватимуться земельна реформа, боротьба з корупцією і зниження монополізму в економіці.

"Ми маємо намір надіслати місію через кілька тижнів, щоб продовжити обговорення деталей деяких з цих реформ, про які я згадував", - заявив Томсен на прес-конференції у Вашингтоні в п'ятницю, 18 жовтня.

Відповідаючи на питання про позицію Фонду щодо ситуації з "Приватбанком", директор департаменту вказав на критичну важливість зусиль держави, спрямованих на "мінімізацію втрат коштів платників податків, витрачених на вирішення ситуації з проблемними банками".

Прогнозувати обсяги фінансування в рамках нової програми співпраці МВФ із Україною Томсен відмовився, заявивши, що говорити про це ще рано.

У той же час, він відзначив успіхи України у досягненні макроекономічної стабільності і назвав успішними дві програми співпраці з МВФ, які були реалізовані попередніми урядами.

Як повідомлялося, 26 вересня місія МВФ після двотижневого перебування в Києві залишила Україну, не підписавши угоди з урядом про нову програму співпраці. Консультації керівництва Мінфіну і Нацбанку з представниками Фонду продовжилися на Щорічних зустрічах МВФ і Світового банку, що стартували у Вашингтоні 14 жовтня.

Українська сторона розраховує на узгодження нової трирічної програми на 5-6 млрд доларів. Однак переговори ускладнюються через невизначеність із державним "Приватбанком". Його колишні власники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов оскаржують в судах законність націоналізації банку, і українські суди вже прийняли ряд рішень на користь позивачів.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні проваджень, пов'язаних із "Приватбанком".

Докладніше читайте в статті Юлії Самаевой "Схема Optima" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".