У США заарештовані близькі до Джуліані бізнесмени, які допомагали у справах України – WSJ

10 жовтня 17:23

Заарештовані Ігор Фруман та Лев Парнас.

 

Близькі до адвоката президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані бізнесмени, які допомагали йому у справах, що повʼязані з Україною - Ігор Фруман та Лев Парнас, - заарештовані у США. Про це пише thebabel з посиланням на The Wall Street Journal.

Раніше Ігоря Фрумана, Лева Парнасу та Гаррі Сарджанта III називали клієнтами адвоката Трампа Руді Джуліані, які були зацікавлені у зміні керівництва у НАК "Нафтогаз Україна".

За даними WSJ, у середу ввечері були заарештовані "двоє донорів іноземного походження", які жертвували кошти до номінаційного комітету Трампа. Їх заарештовано за кримінальними звинуваченнями у порушенні правил фінансування виборчих кампаній.

Видання називає затриманими Льва Парнаса та Ігора Фруман, бізнесменів зі штату Флорида, які перебувають під слідством офісу прокуратури Манхеттену. Очікується, що вони постануть перед федеральним судом штату Вірджинія в четвер увечері.

Обидва бізнесмени, як пише видання, жертвували на виборчі кампанії Республіканської партії, в тому числі - на кампанію Трампа. За даними Федеральної виборчої комісії, Фруман та Парнас у травні минулого року передали $ 325 тис. протрампівському фонду America First Action.

Нагадаємо, що 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадрида для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їхньої липневої телефонної розмови.

Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

3 жовтня конгресмени протягом 10 годин в закритому режимі допитували Курта Волкера – колишнього спецпредставника Держдепартаменту США по Україні.

Докладніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом і їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".