Україна не готова повертатися до прямих постачань газу з Росії — Кулеба

02 сiчня 10:13

За словами віцепрем'єр-міністра, газовий ринок України повинен функціонувати виключно на основі норм Євросоюзу.

 

Україна ще не готова для повернення до прямих постачань газу з Росії і має намір це робити тільки в рамках загальноєвропейського енергетичного ринку і за його правилами, повідомив віцепрем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Я вважаю, що ми ще не дозріли для повернення до прямих постачань. Але питання навіть не в цьому. Моя мета як віцепрем'єр-міністра з євроінтеграції полягає в тому, щоб газовий ринок України функціонував виключно на основі норм Європейського Союзу, Третього енергетичного пакета, і щоб наша енергетика була інтегрована в європейську енергетику. Ніде в правилах Євросоюзу не написано, що ти не повинен купувати газ у певної країни", - повідомив віцепрем'єр-міністр.

Він упевнений, що Україна повинна зробити все можливе для того, щоб Росія більше ніколи не використовувала газ як інструмент шантажу або корумпованості нацэлит.

"Коли ми створимо цілісний енергетичний газовий ринок за нормами ЄС, ми не зможемо заборонити компаніям купувати газ у "Газпрому" у відповідності з їх домовленостями, але "Газпром" буде грати в Україні виключно за європейськими правилами і нормами", - заявив Кулеба.

Він додав, що "Газпром" не буде мати монополії, не буде мати можливості нав'язувати свої умови, підкуповуючи чиновників, він буде одним з гравців.

За словами Кулеби, кілька років тому, в 2014, Україна була найбільшим клієнтом "Газпрому". Віцепрем'єр висловив глибоке переконання, що Україна вже ніколи не буде найбільшим клієнтом "Газпрому", так як диверсифікація ринків і функціонування газового ринку в нормах Євросоюзу не дозволить цьому статися.

"Хто буде купувати безпосередньо у "Газпрому", значить, так і буде. Можливо, теоретично, "Нафтогаз" купуватиме безпосередньо у "Газпрому" на певному етапі, але виключно в рамках ринкових механізмів, без корупції, шантажу і без "газової голки". Я переконаний, що все це ми залишимо позаду", - резюмував Кулеба.

15 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг. Закон "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу" № 264-9 було прийнято Верховною Радою 31 жовтня. Він передбачав створення оператора ГТС, незалежного від "Нафтогазу".

24 грудня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, прийняла остаточне рішення щодо сертифікації ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", яке за планом з 1 січня 2020 року починає повноцінно працювати в якості нового оператора української ГТС.

Як повідомлялося, 30 грудня НАК "Нафтогаз України" і російський "Газпром" підписали договори про транзит газу і врегулювання взаємних претензій. Термін дії транзитного контракту – п'ять років із можливістю його продовження ще на 10 років на аналогічних умовах. Російський "Газпром" зобов'язався забезпечити мінімальне завантаження української ГТС в обсязі 65 млрд кубометрів газу в 2020 році, і "проганяти" через неї не менше 40 млрд кубометрів у наступні чотири роки.

Детальніше, про що домовилися з транзиту газу Україна і Росія, читайте в статті Михайла Гончара "Sic transit" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".