Українська делегація зустрілася з Шефчовичем напередодні тристоронніх переговорів щодо транзиту газу

09 вересня 18:57

Тристоронні переговори за участю представників України, Росії та Єврокомісії призначені на 19 вересня.

 

На тристоронніх переговорах з транзиту російського газу в ЄС через українську газотранспортну систему Україну представлятиме делегація на чолі з міністром енергетики та захисту навколишнього середовища Михайлом Оржелем. До делегації також включені голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко і голова офісу Національного інвестиційного ради при президентові України Юлія Ковалів. У понеділок, 9 вересня, українська делегація зустрілася з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем і заступником керівника директорату "Енергетика" Клаусом-Дітером Борхардтом, повідомляє прес-служба Міненерго.

Українська сторона представила нову узгоджену модель анбандлінгу (відділення оператора ГТС від "Нафтогазу") і підтвердила участь делегації у тристоронніх переговорах щодо транзиту, які заплановані на 19 вересня.

У ході зустрічі Оржель запевнив Шефчовича, що Україна зробить кроки для створення "дійсно незалежного" оператора ГТС уже в "найближчі місяці".

"Ми високо цінуємо зусилля Мароша Шефчовича з організації наступного раунду тристоронніх переговорів. Ми впевнені, що завдяки медіації Єврокомісії буде знайдено конструктивне рішення, що повністю відповідатиме європейському законодавству. Я очолюватиму українську делегацію, наша команда вже щосили готується", - зазначив міністр.

21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ в Євросоюз через ГТС України.

"Нафтогаз" і Еврокомміссія наполягали на збереженні транзиту і підписанні нового договору, який відповідає європейському енергетичному законодавству.

Хоча керівництво "Газпрому" виражало готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначав, що запропонував "Нафтогазу" і "Газпрому" підписати контракт терміном не менш як на 10 років.

Шефчович також пропонував провести черговий раунд переговорів у травні, однак росіяни відмовилися.

Детальніше про підготовку тристоронньої зустрічі 21 січня і переговорних позиціях сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".