Уряд має намір ввести програму Гарантований мінімальний дохід

03 червня 12:06

Програма покликана допомогти бідним і вразливим українцям.

 

Кабінет міністрів України має намір поліпшити програму соціальної підтримки населення, створивши цільову програму Гарантованого мінімального доходу, пише Економічна правда.

Наголошується, що програма покликана "ефективно допомагати бідним і вразливим домогосподарствам".

У нову схему будуть об'єднані окремі існуючі соціальні виплати, в тому числі допомога по безробіттю.

Розмір гарантованого мінімального доходу буде збільшено порівняно з нинішніми мінімальними виплатами пенсіонерам і безробітним. Подробиці за ГМД поки немає, але відомо, що Мінсоцполітики посилить перевірку одержувачів соціальних виплат для поліпшення її адресності.

Повідомлялося, що в квітні 2020 року в Україні різко знизилася середня зарплата. Тільки за один місяць рівень зарплат обвалився більш, ніж на 1 тисячу гривень – до 10 тисяч 430 гривень, хоча до цього безперервно спостерігалося зростання протягом року. Згідно з даними Держстату, квітневий рівень середньої зарплати – це на 1 тисячу 16 гривень менше, ніж в березні, коли середня зарплата становила 11 тисяч 446 гривень

18 травня набула чинності постанова Кабміну про державне регулювання цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення. В перелік соціально значущих товарів увійшли продукти харчування: гречка, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби українського виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (в плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5%.