Великих виробників цигарок оштрафували за участь в "картелі"

10 жовтня 15:05

За узгоджені антиконкурентні дії нараховано штрафів на загальну суму 6,5 млрд грн.

 

Антимонопольний комітет України оштрафував виробників тютюнових виробів "Філіп Морріс", "Джей Ті", "Імперіал Тобакко", "Брітіш Американ Тобакко", "Прилуки", а також реалізатора "Тедис" на загальну суму 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

"Визнано, що "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн", "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна", "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобакко Продакшн Україна", "Імперіал Тобакко Юкрейн", "Брітіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна", "А/Т тютюнова компанія "В. А. Т.-Прилуки", "ТЕДИС Україна" вчинили порушення ... у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються обмеження доступу інших суб'єктів господарювання (покупців) на ринок первинного продажу виробниками сигарет", - йдеться в повідомленні.

За вчинені порушення накладено штрафи на: "ТЕДИС Україна" - 3,4 млрд грн; "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн" - 370 млн грн; "Філіп Морріс Україна" - 810 млн грн; "Джей Ті Інтернешнл Україна" - 430 млн грн; "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" - 490 млн грн; "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" - 170 млн грн; "Імперіал Тобакко Юкрейн" - 290 млн грн; "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" - 80 млн грн; "А/Т тютюнова компанія" В. А. Т.-Прилуки" - 450 млн грн.

"Зібраними по справі доказами доведено, що поведінка цих компаній була узгодженою, а результатом співпраці з єдиним і загальним для всіх виробників дистриб'ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар'єрів, що перешкоджають виходу на ринок інших суб'єктів господарювання", - йдеться в повідомленні.

"У 2011-2012 роках кожен із зазначених виробників скоротив кількість прямих контрактів з дистриб'юторами з декількох десятків до одного спільного для всіх - "ТЕДИС Україна". Як наслідок, у 2013 році "ТЕДИС Україна" стає монополістом на ринку з часткою 99,43%", - заявили в АМКУ.

"Одночасно зазначені виробники встановили схожі критерії до потенційних покупців (у т. ч. Постачання (доставка) сигарет у віддалені райони), яким не відповідає жоден з суб'єктів господарювання. Жодна компанія не може вийти на ринок дистрибуції сигарет і/або купувати сигарети безпосередньо у виробників, а змушена купувати їх у "ТЕДИС Україна" (або в його покупців)", - додали в прес-службі Антимонопольного комітету.

Крім штрафу, перераховані вище компанії зобов'язали припинити порушення.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заявив про перезапуск Антимонопольного комітету. За словами глави держави, нинішній керівник АМКУ Юрій Тереньтев, якого призначили на цю посаду в травні 2015 року, і далі буде її займати.