Верховний суд узаконив факт неплатоспроможності банку Хрещатик

23 травня 13:28

ВС направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

 

Верховний суд України 16 травня 2019 року відновив юридичний факт неплатоспроможності банку Хрещатик. Про це на Facebook повідомляє прес-служба Національного банку України.

Наголошується, що Верховний суд скасував рішення судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій, прийнятих не на користь НБУ. "Таким чином, юридичний факт неплатоспроможності банку Хрещатик відновлено", - підкреслюють в Нацбанку.

Також уточнюється, що ВС направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

В НБУ нагадують, що клієнти Хрещатика в липні 2016 року звернулися в суд з позовом до регулятора, в якому просили визнати протиправним та скасувати постанову НБУ про визнання банку неплатоспроможним. Суди трьох інстанцій задовольнили цей позов. Одним з аргументів для прийняття цих рішень стало те, що банк знаходився в категорії проблемних тільки один день. "Однак суди проігнорували той факт, що банк був виведений з ринку за порушення нормативів НБУ", - підкреслюють в Нацбанку.

Не погодившись з рішеннями судів, НБУ в жовтні 2017 року звернувся до Верховного суду України із заявою про їх перегляд, яке 16 травня 2019 року суд вищої інстанції частково задовольнив.

Повідомлялося, що 84% кредитного портфеля банку "Хрещатик" на суму 3,38 мільярдів гривень - інсайдерські кредити, 85% цінних паперів – сміттєві.

У липні 2016 року прокуратура звинувачувала працівників банку "Хрещатик" в розкраданні депозитів на 81 мільйонів гривень. За чотири роки службовці банку обікрали 54 вкладників.

ФГВФО звинуватив керівництво та службових осіб банку "Хрещатик" в здійсненні низки кримінальних правопорушень. За результатами проведеного аудиту активів і зобов'язань банк фонд виявив численні факти, які могли стати причиною великих витрат і недоотримання прибутку.

НБУ 5 квітня 2016 року відніс КБ "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних, а 2 червня того ж року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації фінустанови.

За даними НБУ, кінцевими власниками банку "Хрещатик" були Андрій Іванов (37,44% акцій), територіальна громада Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і ряд міноритарних власників.