Європейський суд скасував рішення Єврокомісії про допуск "Газпрому" до газопроводу OPAL

10 вересня 15:19

Дозволу на збільшення використання потужностей газопроводу російський монополіст домагався з 2013 року.

 

Загальний суд Європейського Союзу у вівторок, 10 вересня, задовольнив позов Польщі та скасував рішення Європейської комісії, що дозволяє російському монополістові "Газпром" збільшити використання потужностей газопроводу Opal, який пов'язаний з Німеччиною газопроводом Nord Stream, повідомляє RMF24.

"Це рішення було ухвалено з порушенням принципу енергетичної солідарності", - прокоментували рішення судді Люксембургу.

Мова йде про рішення Європейської комісії від 28 жовтня 2016 року, що дозволяє "Газпрому" збільшити використання потужностей газопроводу з 50% до майже 100%. Своїм рішенням Єврокомісія створила прецедент виключення з правил Третього енергопакету, чого "Газпром" послідовно домагався з 2013 року.

Уряд Польщі та польський енергетичний гігант PGNIG за підтримки Литви і Латвії оскаржили рішення ЄК у суді як несприятливе для енергобезпеки країни.

"Завдяки цьому (рішеннб) зберігається енергетична безпека не лише для Польщі, але і для України... Це правильне рішення Європейського суду", - додав міністр енергетики Польщі Кшиштоф Чужевский.

Єврокомісія може оскаржити рішення суду, але лише в частині юридичних аспектів.

Нагадаємо, раніше Німеччина зняла заборону на доступ "Газпрому" до газопроводу Opal в обхід України. Зі зростанням використання OPAL знизилося завантаження західного відводу від газопроводу Nord Stream – NEL.

У березні 2017 року НАК "Нафтогаз" України оскаржив рішення Єврокомісії у суді та забажав скасування дозволу російському монополісту збільшити використання потужностей газопроводу.

Як пише у своїй статті для DT.UA Ганна Люта, рішення Єврокомісії розширити доступ російського монополіста до газопроводу OPAL завдасть значної шкоди не лише газотранспортним позиціям України, але й стабільності та безпеці газозабезпечення держав Європейського Союзу.