Врятувати підлітка!

Автор : Галина Скіпальська
13 лютого 14:00

Депутатів просять полегшити підліткам доступ до медичних послуг.

 

Знаєте, як підлітки реагують на епідемію коронавірусу? У них це теж топ-тема. Тільки підлітки не бояться, як ми, дорослі. Вони сміються й пересилають одне одному меми та кумедні відео своїми каналами комунікації - Тік-Ток, Like, Snapchat. Про це докладно цього тижня писали у New York Times. У світі, де дорослих немає, їх смішить коронавірус. А як тоді підлітки ставляться до буденніших загроз здоров'ю? Зокрема наші українські підлітки?

У дослідженні Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) "Соціальна обумовленість та показники здоров'я підлітків і молоді в Україні" за 2019 є вражаючі дані:

1. Українські підлітки повідомляють про низький рівень фізичної активності й переважно нездорові харчові звички.

2. Вони говорять про поширення булінгу та кібербулінгу, насильства у школах та недостатню щоденну підтримку з боку родини.

3. За індексом маси тіла, третина українських підлітків мають надмірну вагу.

4. Кожен п'ятий підліток вважає власне здоров'я посереднім або поганим. При цьому дівчата вдвічі гірше оцінюють стан свого здоров'я, ніж хлопці. Так, третина дівчат шкільного віку оцінили стан свого здоров'я як посередній чи поганий.

5. Більш ніж половина опитаних підлітків скаржаться, що раз на тиждень або частіше відчувають нервозність, роздратування або поганий настрій. Також про відчуття пригніченості повідомила третина підлітків. Ці показники були вищими для дівчат, ніж для хлопців.

6. Чверть усіх опитаних повідомили, що в останній рік упродовж двох тижнів поспіль вони відчували такий рівень смутку або безнадійності, що переставали займатися звичними справами. У цьому зізналися кожна третя дівчина (31%) та кожен п'ятий юнак (21%).

7. Лише 12% опитаних підлітків знають про шляхи передачі ВІЛ. Із цим незнанням кожен четвертий хлопець і кожна восьма дівчина (12,4%) у віці 13–17 років мають досвід статевих стосунків.

8. Кожен третій підліток, який має досвід статевих стосунків, не використовував (!) презерватива під час першого статевого акту.

Батьки в цьому ж дослідженні виглядають або дуже заклопотаними власними справами, або просто байдужими до своїх дітей: третина матерів не знає, чим займаються їхні діти у вільний час. Ба більше, майже половина учнів шкіл зазначили, що батько не знає, хто їхні друзі.

Що робити з цим коктейлем - погіршенням стану здоров'я наших підлітків та заклопотаністю батьків? А що як запропонувати підліткам самим почати цінувати власне здоров'я?

Ще 2019 року в МОЗ України, за активної участі Української фундації громадського здоров'я, БО "Teenergizer!", проєкту про підліткове здоров'я SupportMe та Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, почалося обговорення ідеї розробити законопроєкт, що дасть підліткам кращий доступ до інформації про власне здоров'я і до медичних послуг. Тоді ж у МОЗ створили робочу групу, де на рівних були представлені і підлітки, і керівники міністерств та відомств, громадськості, яка зібрала й систематизувала передові світові, зокрема європейські підходи до питання права підлітка на здоров'я, що слугували основою й становили пропозиції до законопроєкту. Вже в новому скликанні Верховної Ради ці напрацювання, рекомендації підтримала і взяла за основу народна депутатка Лада Булах (яка сама є матір'ю підлітків) і зареєструвала проєкт закону №2684.

Щойно законопроєкт було оприлюднено, ідею атакували фейкові новини, буцім депутати хочуть дозволити дітям самостійно вирішувати робити аборт із 10-ти років. Ці нісенітниці поширювали навіть деякі юридичні видання (які вже надрукували спростування). Бо законопроєкт №2684 взагалі ніяк не змінює чинних норм щодо права з дозволу чи без дозволу батьків переривати небажану вагітність. До речі, це питання врегульоване "Основами законодавства про охорону здоров'я" і наказом МОЗ ще 2013 року, в яких деталізується порядок дій батьків, лікарів на різних термінах виявленої вагітності.

Проте хтось побачив у тексті законопроєкту "10 років" і помилково сполошився. Насправді ті "10 років" трапляються в законопроєкті №2684 лише раз: у статті, яка вводить термін "підліток" на основі визначення Всесвітньої організації охорони здоров'я, - це дитина віком від 10 до 18 років. Навіщо це потрібно? Щоби збирати статистичну інформацію про здоров'я цієї вікової категорії і формувати державні програми підтримки та розвитку здоров'я підлітків.

Спростування фейку про аборти та інших міфів про законопроєкт №2684 дивіться в інфографіці.

Але головні новації законопроєкту в іншому:

1. Підлітки з 14 років отримають доступ до інформації про власне здоров'я. Нині законодавство обмежує їх у цьому праві аж до 18 років.

2. З цього ж віку підлітки зможуть обирати собі сімейного лікаря, звертатися до інших медичних фахівців. Відтак підлітки перестануть уникати візитів до лікаря, адже почнуть довіряти тому медику, якого самі ж і обрали.

Що законопроєкт №2684 змінює для батьків? Головне незмінне: мама й тато або інші законні представники зможуть і надалі контролювати стан здоров'я підлітків:

1. Як і раніше, батьки можуть супроводжувати підлітків до лікарів, на прохання дитини.

2. Тим часом батьки зможуть не відволікатися від робочих справ, аби сходити з підлітком по довідку в басейн і тому подібне, - сімейний лікар видаватиме довідки підліткам з 14 років без обов'язкової присутності батьків.

3. Як і раніше, батьки будуть надавати письмовий дозвіл або відмовляти в дозволі на вакцинацію підлітка.

4. Законопроєкт не змінює вимог та умов проведення пластичнихоперацій та змінистаті.

5. Трансплантацію органів до 18 років без дозволу батьків заборонено.

6. Приймання експериментальних медпрепаратів і процедур до 18 років - виключно з дозволу батьків.

Головна мета розробників законопроєкту - спонукати підлітка якомога раніше усвідомити цінність свого здоров'я і прищепити культуру відвідування лікарів у кризовій ситуації, замість звернення по рецепти від хвороб до "друзів" чи інтернету. Що раніше прийде до підлітка усвідомлення цінності здоров'я, то менше буде бажання створювати або потрапляти в ситуації, котрі можуть нашкодити здоров'ю.

Тепер слово за депутатами. Чи знайдуть вони час і сили відкинути фейкову інформацію про законопроєкт і оцінити, в якому світі, з якими викликами виростають наші діти; дати шанс їм не лише кепкувати з коронавірусу та інших хвороб, а й оперативно порадитися з медиком у разі проблем зі здоров'ям та неможливості зробити це спільно з дорослими.

Важливо також пам'ятати про підлітків, чиї батьки на заробітках за кордоном; хто зростає в неблагополучних сім'ях, де чиниться насильство, чиї батьки зловживають алкоголем, наркотиками; про підлітків, які є студентами і проживають в інших містах, - цим підліткам особливо потрібне законне право з 14 років самостійно піклуватися про власне здоров'я. Такі підлітки потрапляють у ситуації, коли батьки не можуть або не хочуть іти з ними до лікарів, а лікарі не мають права навіть довідку в басейн видати підлітку аж до 18 років без присутності законних представників. В умовах впровадження реформи охорони здоров'я, коли без контракту з сімейним лікарем і, звісно, без згоди батьків, підліток не може отримати медичну допомогу, цей законопроєкт конче необхідний.