63,6% жителів ОРДЛО вважають, що відновлювати Донбас треба за рахунок України, а контролювати мають місцеві та Росія — опитування

09 листопада 10:53

Рівно 16% доручають витрати на відновлення Росії.

 

63,6% опитаних жителів ОРДЛО вважають, що відновлення Донбасу повинно бути проведене за рахунок коштів України. 29,3% вважають справедливим примусити до оплати відновлення Донбасу українських олігархів. 18,5% - не хочуть залежності в цьому питанні ні від кого, і розраховують на власні сили. 17% готові покласти цю ношу на США. 16,5% вважають справедливим відновлювати Донбас за рахунок коштів Європи.

Такі дані наводяться в спільному дослідженні Українського інституту майбутнього і "Дзеркала тижня. Україна", проведеному за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп".

Рівно 16% доручають витрати на відновлення Росії. І тільки 13% покладають витрати на відновлення зруйнованого, розграбованого, депресивного краю на плечі усіх вищезазначених.

Зате контролювати відновлення Донбасу, на думку жителів ЛНР і ДНР, повинна влада невизнаних республік (67%) і Росія (50,2%). У цьому питанні можна було вибрати кілька варіантів відповідей.

Тобто, підкреслюємо, заплатити за все, на думку 63% опитаних, повинна Україна, а контролювати - місцева влада і Росія. Саме та Росія, яка вивозила Україну з Донбасу заводами й мільйонами тонн вугілля. Та сама місцева влада, яка дозволила вкоренитися ситуації, що переконала 40% населення: під амністію не мають потрапляти ті, хто відбирав власність.

Києву довірили б контролювати відновлення 24,9%, Євросоюзу - 8,1%, Америці 2,4%.

Дослідження проводилося з 7 по 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 - у непідконтрольної частині Луганської і 806 - в непідконтрольної частини Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., які були скориговані з урахуванням існуючих демографічних даних ВПЛ, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Детальніше про дані опитування жителів ОРДЛО читайте в статті Інни Ведернікової, Володимира Кравченка, Юлії Мостової і Тетяни Силіної "Тест на сумісність" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".