Філарет розповів, чого очікує від Зеленського

23 квiтня 02:06

Член Синоду ПЦУ привітав Зеленського з перемогою на виборах президента і звернувся до нього з пастирським словом.

 

Член Синоду Православної церкви України, почесний патріарх Філарет привітав Володимира Зеленського з перемогою на президентських виборах і висловив надію, що новий глава держави збереже зовнішньополітичний і реформаторський курс країни.

"Український народ на президентських виборах продемонстрував високі стандарти демократії і під час свого волевиявлення вибрав вас главою Української держави. В день інавгурації Господь покладе на вас велику відповідальність за долю кожного громадянина і країни в цілому", - йдеться у зверненні Філарета, адресованому Зеленському та поширеному прес-службою патріарха у понеділок, 22 квітня.

Філарет нагадав майбутньому президентові, щ він присягне "перед Богом і людьми" захищати суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі.

Патріарх заявив, що сподівається на збереження при президенті Зеленському курсу на євроатлантичну інтеграцію України та проведення необхідних країні реформ.

"Згадані цінності українці не раз захищали на Майдані, захищають вони їх і на війні з російським агресором", - нагадав Філарет.

Він також закликав Зеленського активніше боротися проти корупції на посту президента, так як цього вимагають українські громадяни.

"Корупція - страшна біда, яка роками роз'їдає нашу державу, підриває довіру не тільки своїх громадян, а й міжнародних партнерів. Сподіваюся, що ви матимете сили кардинально змінити ситуацію і почнете реальну боротьбу з цим злом", - зазначив патріарх.

Особливу увагу Філарет приділив необхідності збереження національної єдності і консолідації громадян на тлі триваючої російської агресії проти України.

"Українці дуже миролюбна нація, що підтверджується унікальним у світовій історії фактом - добровільною відмовою від ядерної зброї. Але нам світ у неволі не потрібен. Господь створив людину вільною. І ми повинні дорожити свободою", - додав він.

Першочерговим завданням для Зеленського на посаді президента Філарет назвав "консолідацію всіх проукраїнських і державницьких сил в ім'я кращого майбутнього України, кожної людини".

"Переконаний, що вам вистачить сил і мудрості гідно виконувати покладені на вас функції глави держави, гаранта Конституції і верховного головнокомандувача, відстояти національний суверенітет, відновити територіальну цілісність України і спільними зусиллями зробити її процвітаючою і європейською країною. Бажаю успіхів на нелегкій і відповідальній посаді" , - підсумував патріарх.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента України. За підсумками опрацювання майже 100% протоколів, за Володимира Зеленського проголосували понад 73% виборців, за Петра Порошенка – майже 24,5%.

Президент Петро Порошенко привітав Зеленського з перемогою, а також пообіцяв не йти з політики і захищати національні інтереси України та досягнення його команди за п'ять років президентського терміну.

Слідом за чинним президентом Зеленського привітав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Він також подякував Порошенку за досягнення на посту глави держави.

Зеленського також привітали президент Польщі Анджей Дуда, президент Франції Емманюель Макрон, федеральний канцлер Ангела Меркель і президент США Дональд Трамп. У свою чергу, в посольстві США висловили надію, що Зеленський продовжить у відносинах з Вашингтоном курс, обраний його попередником Петром Порошенком.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розраховує напродовження співробітництва України й Альянсу при президенті Зеленському. Президент Європейської Ради Дональд Тускнагадав лідеру президентських перегонів має бути продовжений реформи і боротьбу з корупцією.

Детальніше про президентську кампанію читайте в спецтемі DT.UA "Вибори-2019".