Голови країн "нормандської четвірки" можуть зустрітися до кінця вересня — посол Франції в Україні

11 вересня 19:05

Точної дати зустрічі в "нормандському форматі" досі немає.

 

Лідери країн держав "нормандської четвірки" можуть зустрітися вже до кінця вересня, повідомив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен. За його словами, зараз ведуться "тісні переговори" з цього приводу.

"Я можу підтвердити, що в даний час відбуваються дуже тісні контакти на рівні президента нашої республіки Макрона з канцлером Німеччини Меркель і одночасно з президентами Зеленським і Путіним в надії провести зазначену зустріч ще до кінця поточного місяця", - заявив Етьєн де Понсен він журналістам у середу.

Раніше про готовність президента України Володимира Зеленського провести зустріч у "нормандському форматі" вже до кінця вересня заявляв міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко. У той же час в Берліні заявили, що поки не можуть назвати дату саміту, але підготовка до нього триває.

Також Володимир Зеленський і президент РФ Володимир Путін провели телефонну розмову, під час якої домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в "нормандської форматі".

14 липня в Парижі відбулася зустріч зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату".

Після загибелі чотирьох українських морських піхотинців під Павлополем 6 серпня президент України Володимир Зеленськийзакликав лідерів держав "Нормандської четвірки" зібратися для відновлення переговорів щодо ситуації в Донбасі. Він також запропонував розширити "Нормандський формат" за рахунок США.

У Вашингтоні відзначили, що залучення нових учасників до переговорного процес вимагає згоди всіх лідерів "Нормандської четвірки". А в МЗС Франції висловилися за підтримання діалогу з Вашингтоном щодо Донбасу, але категорично проти участі США у "нормандському форматі".

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.

Детальніше про перебіг Мінського процесу читайте у статті Сергія Рахманіна "Неоголошена війна" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".