Луценко дав зрозуміти, що не має наміру йти у відставку

23 травня 13:26

Генпрокурор звинуватив у провалі боротьби з корупцією НАБУ і САП.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко, відставки якого вимагав новообраний президент України Володимир Зеленський, дав зрозуміти, що йти з посади генпрокурора не збирається.

Луценко оприлюднив на своїй сторінці в Facebook відеоролик "Про боротьбу з корупцією. Хто за що відповідає. У кого які результати". У ньому він, зокрема, розкритикував роботу Національного антикорупційного бюро.

"останнім часом багато говориться про необхідність тотальної зміни керівництва держави. Зокрема керівників правоохоронних структур, які нібито не впоралися з проблемою боротьби з корупцією в нашій країні... До відповідальності готовий, але хотів би, щоб ми одразу розібралися, хто працював, а хто саботував поставлені законом завдання", - заявив генпрокурор.

За словами Луценка, ГПУ спільно з НПУ, СБУ, ДБР та Фіскальною службою повинні боротися з корупцією категорії "Б" - "від голови сільради до заступника губернатора". Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро – корупцією категорії "А" - "від губернатора до вищих посадових осіб держави".

Після чого генпрокурор похизувався досягненнями свого відомства і колег – 2876 обвинувальних вироків суду у корупційних справах на 125 млрд гривень. І звинуватив НАБУ і САП у відсутності таких показників.

При цьому в Бюро та антикорупційній прокуратурі неодноразово акцентували увагу на тому, що передані справи "припадають пилом" у судах, зокрема справи топ-чиновників.

Невдачі у реалізації судової реформи в Україні пояснюються двома ключовими чинниками: процедурою добору суддів і роботою органів, що приймають рішення. Завдяки чому в "нових" судах опинилися до 80% старих кадрів, суддів Майдану і тих, чия доброчесність викликала сумніви.

"Ми працювали, працюємо та будемо працювати ефективно у межах того, що закон дозволяє нам. САП і НАБУ явно не впоралися з поставленими завданнями. Причому саме НАБУ, яке багато говорить, але показує нульовий результат", - додав голова ГПУ.

І поклав відповідальність за провал боротьби з корупцією на директора НАБУ Артема Ситника, якого "призначає президент". Але знехтував "особливостями" судової реформи, за яку також відповідає президент.

Нагадаємо, 20 травня, виступаючи в парламенті після прийняття присяги, президент України Володимир Зеленський забажав, аби Верховна Рада звільнила голову СБУ Василя Грицака, голову ГПУ Юрія Луценка і міністра оборони Степана Полторака.

При цьому ще до початку інавгурації Зеленського рапорти про відставку подали Василь Грицак і Степан Полторак. Разом із головою Служби безпеки у відставку пішли всі його заступники.

Згодом міністр оборони погодився залишатися на посаді до тих пір, поки ВР сама не вирішить його звільнити. На думку Полторака, небезпечно залишати ЗСУ без координації в умовах агресії РФ.