Порошенко сумнівається в конституційності рішення Зеленського про розпуск Ради

23 травня 02:03

Екс-президент розкритикував пропозиції про зміну виборчої системи, запропоновані главою держави.

 

П'ятий президент України Петро Порошенко висловив упевненість, що рішення чинного президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради є безпідставним з точки зору Конституції. При цьому екс-президент повідомив про готовність його політичної сили брати участь у дострокових парламентських виборах.

"Мати більшість у Верховній Раді - природне бажання президента... Єдина проблема в тому, що демократія - це процедура, а Конституція - Основний Закон держави, якого обов'язково треба дотримуватися", - заявив Порошенко журналістам у Києві в середу, 22 травня.

Колишній глава держави підкреслив, що парламент можна розпустити не тоді, коли "хочеться президенту", а коли виконано хоча б одну з передбачених Конституцією умов.

"На сьогоднішній день ми бачимо, що положення Конституції не були дотримані - це команда почала діяльність із порушенням Основного Закону. Це точно не може не викликати занепокоєння", - зазначив Порошенко.

При цьому він запевнив, що його політична сила до виборів готова і піде на них після серйозного ребрендингу. Участь у боротьбі за депутатські мандати Порошенко пояснив необхідністю захистити його досягнення на посаді президента: реформи і зближення з НАТО і Євросоюзом. Він також закликав "усі демократичні сили" до переговорів про спільне учатии у виборах.

"Моя команда братиме участь у виборах до парламенту і переможе на виборах. Найближчим часом ми зберемо з'їзд партії, на якому відбудеться дуже серйозне оновлення і партії, і партійного списку", - пообіцяв екс-президент.

Порошенко також розкритикував запропоновані Зеленським зміни до законодавства про вибори.

"Те, що сьогодні відбувалося у ВР, коли намагалися нишком змінити виборче законодавство на користь закритих списків, - це точно не виборча реформа і точно не те, чого зараз потребує Україна", - висловив упевненість колишній глава держави.

Нагадаємо, 21 травня в Адміністрації президента пройшли консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. По їх завершенню стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін у виборче законодавство – перехід до пропорційної виборчої системи із закритими списками, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% і відмову від "мажоритарки". При цьому Зеленський публічно виступав за пропорційну систему з відкритими списками, що закріплено в його виборчій програмі, а також у коаліційній угоді 2014 року, підписаному главами фракцій БПП, "Народного фронту", "Батьківщини", "Самопомочи" і "Радикальної партії".

В цей же день Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Незважаючи на те, що глава АП Анлрей Богдан обіцяв, що президентський заонопреокт буде внесений до Верховної Ради вранці, його зареєстрували в парламенті через годину після початку пленарного засідання. Депутати відмовилися включити до порядку денного обидва президентських законопроекту про внесення змін у закон про вибори і про внесення змін у закон про публічні закупівлі. Розгляд законопроектів підтримали менше 100 парламентаріїв.

Згідно новому соцопитування групи "Рейтинг", серед політичних сил, які збираються або можуть йти на вибори у Верховну Раду, лідирує партія президента Володимира Зеленського "Слуга народу". Її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.

На другому місці опинилася "Опозиційна платформа – За життя" голоси за неї готові віддати 10,5%, за БПП "Солідарність" планують проголосувати 8,8%, за партію "Батьківщина" – 7,3%, партію "Сила і честь" Ігоря Смєшка – 5,1%, партію Святослава Вакарчука "Голос" планують підтримати – 4,6%, "Радикальну партію Олега Ляшка – 3,3%, "Опозиційний блок" – 3,2%.