Посада голови АП прямо вказана у законі про люстрацію — Мін'юст

22 травня 17:45

В міністерстві зазначили, що будуть вимагати дотримання закону.

 

Посада голови Адміністрації Президента прямо вказана у законі про очищення влади (люстрацію), тому попри неналежність її до статусу держслужбовця, особа, що її займає, має відповідати вимогам цього закону, заявив заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов.

"Посада голови Адміністрації Президента прямо вказана у ч. 5 ст. 2 Закону, як така, щодо якої здійснюються заходи з очищення влади (люстрація). Статус цієї посади за Законом "Про державну службу" не має значення, адже профільний Закон про очищення влади чітко називає цю посаду і не відсилає до закону про державну службу. Так само не є державними службовцями судді та прокурори, на яких поширюються люстраційні обмеження", - опублікував замміністра у Facebook коментар щодо застосування Закону України "Про очищення влади" до посади Голови Адміністрації Президента України.

"Якщо хтось вважає люстраційний закон не справедливим, то це не звільняє його від обов'язку його виконувати. Люстрація була однією з перших вимог Революції Гідності і Міністерство юстиції робило все для належного впровадження прийнятого закону", - додав Пєтухов та зазначив, що міністерство готове вжити заходів для дотримання закону і в цьому випадку.

Також заступник міністра нагадав, що у реєстрі люстрованих осіб є прізвища людей, які були звільнені після прийняття закону на основі його положень. Водночас особи, які залишили свої посади до набрання чинності законом, не внесені в реєстр, однак заборона займати публічні посади до 2024 року поширюється на них так само.

21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана главою АП. При цьому, за даними DT.UA він проігнорував рекомендації Курта Волкера - спецпредставник Держдепартаменту США наполегливо рекомендував президенту України не призначити на посаду людину, близьку до олігарха Ігоря Коломойського

Відповідно до закону України "Про очищення влади", Андрій Богдан не може протягом 10 років працювати на держслужбі з часу вступу закону в силу (тобто до жовтня 2024 року). Він потрапляє під обмеження, бо двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики за часів президентства Віктора Януковича.

Вперше його призначив на цю посаду Микола Азаров 17 березня 2010 року, звільнив 14 лютого 2011 року своїм указом президент Віктор Янукович. Вдруге Азаров призначив Андрія Богдана урядовим уповноваженим 11 липня 2013 року, а звільнив уже Арсеній Яценюк після Революції Гідності 5 березня 2014 року за власним бажанням.

Відповідно до ЗУ "Про очищення влади" посада Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики входить до переліку посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади.

Крім цього, Богдан фігурує у звіті Департаменту з питань люстрації про результати збору та узагальнення інформації щодо реалізації Закону України "Про очищення влади" як особа, у якої "виявлені критерії люстрації".