Пристайко розповів про розбіжності з Єрмаком і не виключив свою відставку

29 лютого 01:27

За словами глави МЗС, заміну йому підшукує керівник ОП Єрмак. Але остаточне рішення прийматиме Зеленський.

 

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко не виключив, що в недалекому майбутньому його можуть відправити у відставку. Очільник МЗС уточнив, що заміну йому може підшукувати керівник Офісу президента Андрій Єрмак, з яким у Пристайка є певні суперечності.

"Чи готовий я до відставки? Готовий з самого початку... За 25+ років кар'єри, я очевидно розумію, наскільки часто змінюються міністри. Готовність є завжди", - заявив міністр в ефірі телеканалу "Україна 24" увечері в п'ятницю, 28 лютого.

Пристайко уточнив, що підбором нової кандидатури на посаду глави МЗС може займатися Єрмак.

"Це його робота. Як голова Офісу президента зараз він має пропонувати президенту, але остаточне рішення приймає Володимир Зеленський", - пояснив керівник зовнішньополітичного відомства.

Він також вельми обережно розповів про свої розбіжності з Єрмаком у поглядах на дипломатію і міжнародні відносини.

"Андрій Єрмак має своє бачення, яке він пропонує президенту Зеленському. Я даю президенту Зеленському (точку) зору традиційної дипломатії. А саме Андрій Єрмак представляє нетрадиційний, транзакційний підхід до зовнішньої політики. Його можна назвати неортодоксальним", - розповів Пристайко.

"Але хочу сказати, що все більше і більше стає в світі ознак неортодаксальності зовнішньої політики", - додав міністр.

При цьому він висловив готовність продовжувати роботу на своїй посаді навіть в умовах впливу кервника ОП на зовнішньополітичний курс президента.

"Коли Єрмак (після призначення на посаду керівника ОП, - Ред.) став займатися всіма питаннями взагалі, у нього значно зменшилися можливості займатися зовнішньою політикою. Нам є чим займатися кожному", - резюмував очільник МЗС.

У лютому ЗМІ з'явилася інформація про те, що в Офісі президента розглядають можливість звільнення Вадима Пристайка з посади міністра закордонних справ. Джерела в ОП заявляли, що голова МЗС зіпсував відносини майже з усіма в команді президента.

Особливо напруженими є стосунки Пристайко головою ОП Андрієм Єрмаком, який змінив Андрія Богдана в лютому. Єрмак є прихильником "дипломатії за чашкою кави", вважаючи традиційну дипломатію застарілою та малоефективною.

28 лютого спікер Дмитро Разумков на вимогу президента Володимира Зеленського призначив на 4 березня позачергове засідання Верховної Ради.

За даними джерел ZN.UA, темою позачергового засідання стануть кадрові зміни в уряді. При цьому поки ніяких рішень по кадрах не прийнято, вони обговорюватимуться і прийматимуться на засіданні фракції "Слуги народу".

Детальніше про стосунки голови МЗС і керівництва держави читайте в статті Володимира Кравченка для ZN.UA "Зайва ланка?".