Призначення Богдана главою АП двічі оскаржили в суді

27 травня 17:37

Про те, що робити далі із заявами в суді повинні вирішити до 29 травня.

 

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України отримав два позови про визнання протиправним та скасування указу президента України Володимира Зеленського, яким він призначив главою Адміністрації президента Андрія Богдана. Про це повідомила прес-служба суду на сторінці в Facebook.

"До Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшло дві позовні заяви про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 21.05.2019 року № 304/2019 "Про призначення А.Богдана Главою Адміністрації Президента України", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що подали заяви 24 травня Громадська організація "Громадський люстраційний комітет" і фізична особа.

"Справи зареєстровані за номерами 9901/283/19 і 9901/284/19. Протягом п'яти днів з дня подання позовів буде винесено ухвали про наступні процесуальні дії", - додали в суд.

Зазначимо, що оприлюднена на сайті президента України електронна петиція за відставку глави АП Андрія Богдана набрала необхідні 25 тисяч голосів для розгляду.

Згідно з законом "Про очищення влади", Андрій Богдан не може протягом 10 років працювати на держслужбі з моменту набрання законом чинності (тобто до жовтня 2024 року). Він потрапляє під обмеження, тому що двічі обіймав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики в уряді Миколи Азарова.

Однак 21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана главою АП. При цьому, за даними DT.UA, він проігнорував рекомендації Курта Волкера - спецпредставника Держдепартаменту США, який рекомендував президенту України не призначити на посаду людину, близьку до олігарха Ігоря Коломойського.

У Міністерстві юстиції нагадали, що посада глави АП прямо вказана в законі про очищення влади й запросили у Банкової інформацію про люстраційну перевірку Богдана та його заступників.

Закон про очищення влади набув чинності 16 жовтня 2014 року, він забороняє високопосадовцям часів екс-президента Віктора Януковича, засудженого за держзраду, обіймати посади в органах державної влади протягом 5 або 10 років. У 2014 році до КСУ надійшло два подання від Верховного суду та одне подання від 47 депутатів щодо конституційності деяких положень закону. Згодом суд об'єднав їх в одне провадження.

КСУ планував приступити до розгляду провадження щодо конституційності закону про люстрацію 14 травня, однак відклав його на невизначений термін.