Прокурор АР Крим вказав на необхідність арештів підозрюваних у держзраді без права застави

19 вересня 08:30

Гюндуз Мамедов закликав Верховну Раду розширити перелік злочинів, підозрюваним в яких суд може не встановлювати розмір застави.

 

Прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов звернувся до Верховної Ради з проханням внести зміни до кримінально-процесуального законодавства і дозволити судам брати під варту підозрюваних у державній зраді та інших злочинах проти національної безпеки без можливості виходу на волю під заставу.

Прокурор констатував, що під час збройної агресії Російської Федерації проти України збільшилася кількість кримінальних проваджень за фактами державної зради, посягань на територіальну цілісність і недоторканність України. Крім того, українські правоохоронні органи розслідують вчинені в окупованому Криму злочину, які міжнародне право трактує як військові злочини і злочини проти людяності.

"Враховуючи нашу практику і особливий характер підозрюваних, вважаємо вкрай необхідним надати слідчому судді при задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину проти основ національної безпеки, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку", - підкреслив Мамедов.

Звернення прокурора пов'язано з тим, що 10 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства". Проект закону передбачає надання слідчим суддям права не визначати розмір застави підозрюваним у тяжких та особливо тяжких корупційних злочинах під час обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

До порядку денного парламенту на 19 вересня включено розгляд цього законопроекту у другому читанні.

Як повідомлялося, в червні Конституційний суд визнав неконституційною ч. 5 ст. 176 КПК, яка зобов'язувала суди укладати під варту без права застави підозрюваних у державній зраді та інших тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, злочинів, пов'язаних з терористичною діяльністю або діяльністю незаконних збройних формувань. Завдяки цьому рішенню КСУ з-під варти звільнили главреда пропагандистського видання "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, якого згодом передали РФ в рамках обміну у форматі "35 до 35".

Детальніше про погрози послаблень щодо підозрюваних у злочинах проти України читайте в статті Гюндуза Мамедова "Як не дати підозрюваним у державній зраді втекти за кордон?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".