Рада в цілому ухвалила закон щодо реформи органів прокуратури

19 вересня 11:52

Документом пропонується ліквідувати Головну військову прокуратуру.

 

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон №1032 щодо реформи органів прокуратури, яким пропонується перейменувати Генпрокуратуру в Офіс генерального прокурора. Також документом передбачена ліквідація Головної військової прокуратури. За документ проголосували 259 депутатів.

Згідно із законом, всі прокурори мають пройти переатестацію. При цьому, докмуентом передбачено надання генпрокурору права ліквідовувати та реорганізовувати окружні й обласні прокуратури. Також генпрокурор зможе у разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

У законі йдеться про зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури із 15 тисяч осіб до 10 тисяч осіб. Згідно з документом, брати участь у відборі на посади в прокуратурі зможуть всі кандидати із вищою юридичною освітою та стажем роботи у сфері права.

Законом також передбачено перетворення Національної академії прокуратури України на Тренінговий центр прокурорів.

"Основною метою законопроекту є створення передумов для побудови системи прокуратури, діяльність якої базується на засадах ефективності, професійності, незалежності та відповідальності", - йдеться у пояснювальній записці.

10 вересня Рада проголосувала за законопроект про внесення змін у низку законів України про першочергові заходи щодо реформування органів прокуратури у першому читанні. Тоді за документ проголосували 287 народних депутатів.