Регіонали наполягають на наданні російській мові держстатусу та референдумі

29 квiтня 12:01

Пояснивши, що "диявол криється у незначних питаннях", Партія регіонів знову заявила, що необхідно не пізніше 25 травня провести референдум, який стосується "положень Конституції щодо російської мови в тому числі".

 

Фракція Партії регіонів пропонує закріпити у новій редакції Конституції статус російської мови як другої державної, заявив народний депутат Валерій Писаренко.

"Ми з багатьох питань маємо спільну позицію (з урядом). Однак, як кажуть, диявол криється в незначних питаннях. Партія регіонів наполягає на тому, щоб саме в Конституції було вирішено питання російської мови як другої державної", - сказав він, виступаючи на громадських слуханнях у парламенті, присвячених підготовці змін до Конституції у вівторок, 29 квітня.

Він додав, що питання децентралізації влади є одним з ключових на сьогодні. "Ми пропонуємо ввести прямі вибори керівника області шляхом відкритого голосування, ми пропонуємо передати виконавчу владу на місцях виконкомам, які будуть сформовані на рівні районів і областей", - сказав депутат.

Окрім того, за його словами, фракція Партії регіонів наполягає на бюджетній автономії регіонів і спрощенні процедури імпічменту президента, що має бути закріплено на рівні Конституції.

Інший представник регіоналів Микола Левченко заявив, що всеукраїнський референдум має відбутися не пізніше 25 травня, коли повинен пройти перший тур позачергових виборів голови держави.

"Референдум має бути проведено не пізніше 25 числа, у перший тур президентських виборів", - заявив він на брифінгу у вівторок в Києві.

Відповідаючи на питання, які питання може бути винесено на референдум, Левченко заявив, що "це стосується положень Конституції російської мови у тому числі".

"Що стосується інших питань - делегування повноважень, регіональна політика, бюджетна політика - це питання, які можна вирішувати у парламенті", - додав він

Окрім того, народний депутат заявив, що Партія регіонів виступає за прийняття закону про місцеві референдуми. "Нам необхідний закон про місцеві референдуми для того, щоб знизити градус напруженості у регіонах. Люди хочуть вирішувати питання соціально-економічного характеру, регіональної політики самі. Треба дати їм це право", - сказав Левченко. !zn

Читайте також:

Роботу над новою Конституцією намагатимуться завершити до президентських виборів

Переважна більшість російськомовних громадян України не відчувають ніякого гноблення, соцопитування

Яценюк запевнив, що ніхто в Україні не утискає російську мову